Ellen Sundberg tolkar Bodil Malmsten
"Det kändes som att de var gjorda för att vara tillsammans med min musik." säger Ellen Sundberg när hon berättar om hur förvånansvärt lätt det gick att tonsätta Bodil Malmstens dikter.
Började som en föreställning
Att skriva musiken till texterna gick lätt och oväntat snabbt.
– Jag vet själv inte riktigt hur det gick till. De träffade helt rätt. Det kändes som att dikterna var gjorda för att vara tillsammans med min musik, säger hon.
Från början var det tänkt att det skulle bli en föreställning där Ellen Sundberg tolkade Bodil Malmsten. Sedan ett antal år tillbaka har Storsjöyran i Östersund, som en del av sitt festivalprogram, gjort flera musikuppsättningar som utgått från texter och textförfattare. De flesta knutna till Jämtland på något sätt såsom Kjell Höglund, Allan Edwall och Beppe Wolgers.
"Så fint och eget språk"
Även om Ellen Sundberg känt till Bodil Malmsten som både person och författare hade hon inte läst något av henne tidigare.
– Jag har alltid vetat om Bodil. Vi kommer från samma by och jag känner många av hennes släktingar. Jag visste att hon var känd författare. Mamma hade några böcker, men jag tror att jag tänkt att det var för svårt för mig. Men så här i efterhand tycker jag att det är så himla bra, hon har ett så fint och eget språk.
"Sångens omedelbarhet"
– Han sade att Bodil hade sångens omedelbarhet. Och det håller jag verkligen med om. Hennes texter är så lätta att sjunga, säger hon.
Förutom dikter och noveller har hon också läst självbiografin Mitt första liv, som till stor del handlar om Bjärme.
– Den är ganska tunn men det kändes som att det tog lång tid för mig att läsa den. Inte för att det handlade om svåra saker men hennes texter lämnar efter sig mycket känslor. Det finns så mycket mellan raderna i det hon skriver som man inte ser först men som kommer till en efteråt.
Om döden med värme
Dikterna som spelats in är plockade från hela Bodil Malmstens skrivarliv. De handlar mycket om vardagliga aspekter av livet, men också till stor del om döden, sorg och saknad.
– Jag tycker att det kan vara mycket som är dystert och som låter deppigt men där finns alltid den här twisten och den här humorn. Och jag tycker så mycket om det. Det gör på något vis att det inte känns fullt lika hemskt med döden när man formulerar sig på det sätt som hon gör.
Albumets sista låt "Det här är hjärtat" kommer från Bodil Malmstens sista diktbok som kom 2015.
– Det är nog den som jag tycker skiljer ut sig mest. Där är det bara mörkt.
Skriva på svenska
– I det här sammanhanget har jag ändå fått göra halva låten. Texten har funnits men jag har gjort musiken och satt stämningen. När jag tidigare har försökt skriva på svenska har jag kört fast, kanske har jag inte öppnat upp riktigt. Jag tänker att det är en vanesak. Nu när jag har tonsatt Bodils texter, då kommer jag lite närmare hur man kan använda språket. Jag satt faktiskt igår och försökte skriva lite musik, på svenska. Och jag fick till några rader, säger Ellen Sundberg.
Dikterna på albumet
- Döden 1986 och Arv från ett fosterhem ur Paddan och branden
- Långsamma reprisen, Det blev alltså sommar och Ett hav går men kommer tillbaka ur Damen, det brinner!
- Lindansösen, Glenn Gould och Loppbalettens klagovisa ur Dvärgen Gustaf
- Det här är hjärtat, ur Det här är hjärtat
- Till Gerard, vaggvisa fjortonde december 1987 och Ett bloss för moster Lillie ur Samlade dikter
*även om Riksväg 81 numera heter Europaväg 45.