Brodera retro

Den populära serien Hemslöjdens teknikhäften har utökats med Brodera retro av Carina Olsson. Hon älskar form och färg på porslin och textilier från 1950- och 1960-talen vilket verkligen märks här.

Av: Olsson, Carina
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2020
Genomsnittsbetyg 3 av 5, totalt 2 betyg satta.
Låna

Kända svenska textila formgivare av röllakansmattor, kuddar och ryor har inspirerat Carina Olsson att skapa broderier som påminner mig om min barndom. Ett exempel är tulpanmönstret av Ingrid Skerfe-Nilsson som man är van att se på röllakansmattor. Här har tulpanerna fått nytt liv på en väska, men det kunde lika gärna blivit en kudde eller ett laptop-fodral.

Kända mönster

De flesta av häftets broderier är hämtade från kända porslinsformgivare. Många känner vi igen, som Stig Lindbergs Berså. De små gröna löven kan broderas och användas ett och ett, eller sättas ihop i grupp. Men finast tycker jag att Solros är. Den formgavs ursprungligen av Lillemor Mannerheim för Gefle porslinsfabrik, men den passar utmärkt som broderi. Kanske till och med bättre.

Beträffande själva hantverket så är alla applikationstekniker, stygn och material tydligt beskrivna i ord och bild. Här finns också tips på sådant du kan göra av broderierna.  Från smått som nålbrev, smycken och knappar till större ting som väskor. Det ser varken svårt eller omöjligt ut, men det vet man ju inte förrän man har provat. Så prova gärna.

Våra texter

  1. Tusenkonstnären som gav vardagen ett lyft

    Artikel Skrivet av: Hans Millgård

    Han har följt mig från barnsben till vuxenskap. Till en början hade jag inget namn på den trägne följeslagaren. Det kom först långt senare.

  2. Påsöm

    Tips Av: Jobs Arnberg, Anna-Karin Tipsat av: Maud Sandström

    Pedagogiskt häfte där du lär dig grundläggande sömnadstekniker och får en intressant historik.

  3. Kreativ broderikraft och fritt skapande

    Artikel Skrivet av: Petra Mörtvik

    Broderiakademin fokuserar på den kreativa kraften i broderiet. Målet är att sprida kunskap kring broderi och att främja broderiet. Vi fick vara med på en av den lokala Umeå-gruppens träffar.

  4. Hennes bilder hittar ut genom yllegarnet

    Artikel Skrivet av: Anna Östman

    I flera decennier har Britta Marakatt-Labba berättat historier och deltagit i samhällsdebatten med sin textilkonst. Här berättar hon om hur hennes broderier växer fram, om att inspireras och att själv inspirera.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maud Sandström den 19 augusti 2020