Svetlana Aleksijevitj får Nobelpriset
Den belarusiska författaren Svetlana Aleksijevitj tilldelas 2015 års Nobelpris i litteratur.
Motiveringen lyder:
"Nobelpriset 2015 tilldelas den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid."
Lyfter en smärtsam verklighet
Svetlana Aleksijevitj är en belarusisk journalist som i sina böcker ger plats åt djupt berörande berättelser och en smärtsam verklighet. Hon har gjort det till sitt arbetssätt att göra otaliga djupintervjuer med vanliga människor för att sedan leta reda på och lyfta de mest angelägna delarna av berättelserna i sina böcker.
Hon har skrivit om Tjernobyls efterverkningar i Belarus i Bön för Tjernobyl. Om de ryska kvinnor som deltog i Andra världskriget och vars erfarenheter tegs ihjäl efter krigets slut i debuten Kriget har inget kvinnligt ansikte. I Zinkpojkar låter hon mödrar berätta om alla de unga ryska män som dog i Sovjetunions krig i Afganistan.
Angeläget stoff och originell form
I en intervju med SVT säger Sara Danius att Svenska akademien fattade beslutet om 2015 års pristagare med stor enighet och entusiasm.
– Det är en storartad författare som har lyckats göra väldigt många nya saker. Hon har ett väldigt angeläget stoff: den sovjetiska människan från första världskriget fram till idag, inklusive den postsovjetiska människan.
– Hon har dessutom uppfunnit en ny litterär genre som bär hennes signum. Om man skulle ta bort hennes böcker ur hyllan skulle det bli ett gapande tomrum, det säger en del om hur originell hon är både vad gäller stoff och form.
Text: Anna Sahlén, Minabibliotek
Foto: Margarita Kabakova och Anna Östman