Språket håller hans texter levande
Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken kom ut för drygt hundra år sedan. Det blev den sista romanen i ett författarskap som fortfarande är väl värt att ta del av.
Tankar som går genom tid och rum
Hjalmar Söderberg skrev sammanlagt fyra romaner varav den sista kom ut 1912. Trots den inte alltför stora romanproduktionen är han en svensk författare som många läsare tagit till sitt hjärta. Han skrev en mängd andra slags texter, men det är
Doktor Glas
och
Den allvarsamma leken
som i synnerhet hållit hans författarskap levande.
Hjalmar Söderberg tycks ha haft en sällsam förmåga att teckna ned känslor och tankar som går igenom tid och rum. Kaj Attorps, litteraturkritiker och författare, skriver i förordet till citatboken
Jag tror på köttets lust och själens obotliga ensamhet
att Hjalmar Söderbergs språk håller hans texter levande än idag.
I sina åsikter låg Hjalmar Söderberg långt framför sin samtid. Många av de texter han skrivit innehåller samtidskritik. Han vände sig mot äktenskapet som institution, han kommenterade religion och kritiserade tidigt och öppet nazismen. Ofta kan hans engagemang för vissa frågor skönjas i hans skönlitteratur men han skrev också artiklar, krönikor och även vetenskapliga texter.
lfrågasatte samtiden
Ett återkommande tema i hans berättelser är ett persongalleri av människor som kan upplevas maktlösa inför ödets styrande hand. Som rön för vinden blåser de åt helt andra håll än handlingskraftighet. Känslan av att de straffar sig själva eller verkar tycka sig förtjäna något som drar ned dem är påtaglig.
Som klarsynt ifrågasättare kommenterar Hjalmar Söderberg omgivning och samtid genom sina texter. Årstiderna ändras över sekelskiftets Stockholm; antingen faller snön över olycklig kärlek och otrohet eller så får sommarens hetta Tyko Glas att sitta uppe om nätterna för att reda ut sina tankar. Hjalmar Söderbergs åsikter och funderingar är ständigt närvarande.
Självbiografiska inslag
Efter Doktor Glas skriver han i den personliga tankeboken Hjärtats oro att han inte längre orkade med det självuppoffrande som ligger i romanförfattandet. "Han drabbades ofta av skrivleda och depression" skriver Per Wästberg i förordet till bokserien Hjalmar Söderbergs skrifter.
Raka berättelser med djup
Bure Holmbäck har i flera böcker kartlagt Hjalmar Söderbergs liv och författarskap. Den tjocka Hjalmar Söderberg - ett författarliv ger ett omfattande porträtt. 2014 kom Johan Cullberg och Björns Sahlins Märta och Hjalmar Söderberg som försöker berätta hustrun Märta Söderbergs historia. I litteraturhistorien har hon tidigare porträtterats ensidigt och negativt.
I Johan Cullberg och Björn Sahlins bok kan vi läsa om Hjalmar Söderbergs ekonomiska bekymmer genom livet, hans alkoholproblem och hans med nutidens mått tveksamma kvinnosyn.
Hjalmar Söderbergs verk går att läsa som de berättelser de är. Men det finns också djup att dyka ned i för den som vill. Beroende på livssituation och sinnesstämning hos läsaren förändras läsupplevelsen. Och alla som någon gång drabbats av vemod eller funderat litet över livet har med största sannolikhet något att hämta i Hjalmar Söderbergs författarskap.
Text:
Anna Sahlén, Minabibliotek.se
Omslagsillustration: Hjalmar Söderberg
Foto: Okänd, Ryan McVay, Photos.com
Söderbergsällskapets webbplats (länk öppnas i nytt fönster)