En släkts historia efter Förintelsen

Rose Lagercrantz speglar sin släkts historia i sitt skrivande. Hans Millgård lyssnar till ett samtal där hon berättar om sin senaste bok och sitt författarskap.

Rose Lagercrantz
Hur klarade människor sig levande från koncentrationslägren Auschwitz eller Bergen–Belsen? Vilka tillfälligheter gjorde det möjligt – mod, ren tur eller goda människors ingripanden? Och hur överlevde de sedan själva överlevandet?

Sökte sina rötter ute i världen

Rose Lagercrantz bar på många frågor när hon mötte de av sina släktingar som lyckats ta sig ur helvetet och erövrat livet på nytt. Vid ett samtal på Bokcafé Pilgatan i Umeå berättar hon om sin senaste bok Om man ännu finns, där vi får följa hennes resa.

Hennes mamma ville inte berätta. Hon hade valt glömskan. Glömma och leva vidare. Pappan var länge förtegen om sina upplevelser och när han väl lät sig intervjuas handlade det mycket om lyckade affärer och hur han i trängda lägen tagit till knytnävarna.

Men Rose Lagercrantz hade kommit till det stadium i livet då hon ville söka sina rötter. Hon fick söka sig ut i världen för att finna dem. Till Paris, Budapest, Montreal i Kanada och Johannesburg i Sydafrika. 

"Sorgesam fresk över en mörk tid"

Många ville liksom mamman glömma. Andra gav antydningar eller glimtar av sina livsöden. Faster Hilde som gjort den längsta resan, hamnat i Johannesburg och blivit välbärgad företagare i modebranschen, var kallsinnig inför Rose Lagercrantz sökande efter sina rötter: "Forget about it. De har klippts av."

Bild på bokomslaget till Om man ännu finns
På omslaget får vi se några av de släktingar som finns med i den färgrika släktkrönikan. Lyssnar man dessutom på författarens egen inläsning av boken känns det som om hon sitter bredvid i vardagsrumssoffan. Pekande och berättande.

Hon berättar om favoritmorbrodern som ville vara en helt vanlig man i grå kostym men som jagades av sina demoner och fick ta sig ända till Kanada för att få ro. Om mammans skogsägande morfar som under märkliga omständigheter blev förgiftad av sin förvaltare under en tur runt ägorna och efter sig lämnade sin unga hustru kvar med fem barn. Historierna är många och gripande och tillsammans bildar de en sorgesam fresk över en mörk tid.

Sysslingen Adeline

En av Rose Lagercrantz släktingar, en jämnårig syssling, tyckte att hon borde skriva en bok om just henne. Så blev det också. Sysslingen hette Adeline och det blev också bokens namn. Redan från första sidan anar läsaren att bokens huvudperson bär på en mörk hemlighet. Som barn hade Rose Lagercrantz en återkommande och skräckinjagande syn. En flicka inspärrad i en kolkällare. En flicka med sysslingens drag.

Adelines liv blev ett enda långt sökande efter den stora kärleken med många sorgesamma tillfälliga stopp på vägen. Med en starkt självmordsbenägen mor och en mobbare till far var förutsättningarna kanske inte de bästa för ett okomplicerat liv.

Som många olyckssystrar, tröståt Adeline sig genom kärlekssorgerna. Antog alltmer frodiga former men fann till slut en man som föredrog riktigt stora kvinnor. När Adeline efter ett antal år fick boken om sitt liv berättad för sig lät hon förstå att någonting fattas. Svaret får vi i Om man ännu finns.

Skriver för både vuxna och barn

Rose Lagercrantz har inte bara berättat för vuxna läsare om sin släkts historia. Barn och ungdomar har också fått ta del av den.

Lilla Geo av Rose Lagercrantz
Adelines mamma Georgette möter vi i barnboken Lilla Geo eller flickan som kunde lura döden i en berättelse som tilldrar sig under och efter första världskriget. Vi får följa henne från det hon föds av en ensamstående sömmerska till lyckligt nygift med en man som flytt från förföljelserna i sitt hemland.

Hon är en överlevare av rang och blir en vardagens kämpe för mänsklig värdighet. Den danske tecknaren Ib Spang Olsens bilder i tusch och blyerts blir det perfekta komplementet till den på samma gång ömsinta och sakliga berättelsen. Ett litet mästerverk i lättläst form.

Om de som försvann i ovissheten

Att skriva för barn om krig och förföljelse är inte lätt, men det måste göras. Rose Lagercrantz berättar om de som överlevde men också om de som försvann i gaskamrarna.

I den augustprisbelönade Flickan som inte ville kyssas berättas historien om Annie Karpe och slagskämpen Georg som skulle ha blivit ett par om historien inte tagit en annan vändning. Georg lyckades ta sig till Sverige. Annie var den som ordnade pass och nödvändiga papper och godhjärtade medmänniskor hjälpte honom på vägen. Själv blev hon kvar. Hon skickades tillsammans med sin mor till Theresienstadt, sedan vidare, ovisst vart.

Det som finns kvar idag är de gripande breven som hon skrev till sin fästman. Hennes namn finns målat på väggen i en av Prags synagogor. Ett bland 77 926 andra namn, alla var de offer för förintelsen. I verkligheten mötte Georg snart sin Ella, gifte sig och bildade familj. Rose Lagercrantz kom att bli deras enda barn.

Det viktigaste av allt i litet format

Flickan som älskade potatis av Rose Lagercrantz
I upptakten till Flickan som älskade potatis singlar ett brev ner på banvallen någonstans på den rumänska landsbygden. En pojke tar upp det och på outgrundliga vägar når det sin adressat i Paris. Brevet har kastats ut från en boskapsvagn bland många i ett tåg på väg till Auschwitz.

Två systrar har skrivit en hälsning till sin bror, en hälsning som skulle ha blivit den sista om inte lyckliga omständigheter gjort dem till överlevare. Att en av systrarna är liten i maten men älskar potatis gör sitt till.

På ett enkelt språk och i litet format berättas om det som är viktigast av allt. Om det som gör att en människa kan bevara sin mänsklighet också i yttersta utsatthet och nattsvart barbari. Nu återstår för oss alla att hålla berättelserna levande!

Text och foto: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek

Se och lyssna på ett samtal mellan Rose Lagercrantz och Jan Hansson vid Svenska barnboksinstitutet. (Länk öppnas i nytt fönster)

  1. Adeline eller Resten av min ungdom

    Av: Lagercrantz, Rose
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1992
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  2. Flickan som inte ville kyssas

    Av: Lagercrantz, Rose
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1995
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  3. Flickan som älskade potatis

    Av: Lagercrantz, Rose
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
    Genomsnittsbetyg 5 av 5, totalt 1 betyg satta.
    Genomsnittsbetyg 5 av 5, totalt 1 betyg satta.
    5 / 5
  4. Om man ännu finns

    Av: Lagercrantz, Rose
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2012
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Ljudbok CD
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  1. Flickan som älskade potatis

    Av: Lagercrantz, Rose Tipsat av: Maude Westerlund

    En grym men också vemodigt vacker historia om tre judiska syskon som överlever förintelsen.

Nelly Sachs satte ord på det ofattbara

Skrivet av: Hans Millgård

Nobelpristagaren Nelly Sachs kom som flykting till Sverige 1940. Sitt judiska arv och sina mörka erfarenheter bar hon sedan med sig genom livet. De kom att prägla hennes skrivande som utgörs av smärtsam, glödande poesi med hopp om försoning.

De fattiga i Łódź

Av: Sem-Sandberg, Steve Tipsat av: Anna Sahlén

Med ett gnistrande språk har Steve Sem-Sandberg skildrat livet i ett judiskt getto i Polen under andra världskriget.

Ön i Fågelgatan

Av: Orlev, Uri Tipsat av: Katarina Markström

Det är andra världskrigets dagar. När Warszawas getto töms lyckas en elvaårig pojke gömma sig. Han blir ensam kvar och måste överleva. En verkligt gripande historia.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 13 augusti 2013