Sagan om Valhalla

I Sagan om Valhalla har Johanne Hildebrandt inspirerats av den nordiska mytologin. I tre böcker lyfter hon fram dess starka kvinnliga förebilder.

Av: Hildebrandt, Johanne
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2002
Genomsnittsbetyg 4,8 av 5, totalt 5 betyg satta.
Låna

Innan jag läste Johanne Hildebrandts trilogi Sagan om Valhalla visste jag inte mycket om nordisk mytologi. Jag hade naturligtvis hört talas om asatron och gudar och gudinnor som Tor, Oden och Freja, men mycket mer än så var det inte.

Perspektiv på historien

Nu känner jag mig mycket mer bekant med de gamla myterna och har upptäckt att många av namnen och orden från den tiden används, inte minst i Umeå, till exempel Midgård, Idun, Valhall och Forsete.

I efterordet till sista delen, Saga från Valhalla, skriver Johanne Hildebrandt att mycket har gått förlorat i historien eftersom vi tolkar den genom vår verklighet.

Det som anses ointressant glöms bort, till exempel kvinnorna, och ett av skälen till att hon skrev Sagan om Valhalla var att hon ville "vända på föreställningarna om hur saker och ting är. Eftersom män i alla tider format historien till sina egna syften så tyckte jag att det var självklart att göra detsamma."

Handlingen i korthet

Den fornnordiska mytologin är fylld av starka kvinnliga förebilder och det är dessa kvinnor Johanne Hildebrandt lyfter fram i Sagan om Valhalla.

Del ett i i serien handlar om Freja, dotter till Vanaheims drottning Åse och prästinna till Mångudinnan.

När asarna bränner och plundrar gårdar skickas Freja till fienden för att försöka mäkla fred. Asarna är inte alls intresserade av fred utan dödar hennes moster Gullveig och kriget bryter ut.

Freja räddar dock hövdingasonen Tor och deras möte förändrar allt och en förbjuden kärlek uppstår.

Svartsot härjar

Del två, Idun, utspelar sig många år senare och handlar om Idun som är dotter till Freja och Tor.

Tor och Freja har inte träffats på många åt och Freja lever med Idun i Alfheim. Svartsoten härjar och verkar omöjlig att stoppa. När svartsoten når asarna bestämmer sig Tor för att söka upp Freja för att han tror att Freja kan stoppa farsoten.

I Alfheim träffar Tor för första gången Idun. Idun förälskar sig i asakrigaren Brage och följer mot sin mors vilja med asarna till deras land.

Den allvetande saga

Del tre handlar om Saga som är dotterdotter till Freja. I den fornnordiska mytologin var Saga den allvetande gudinnan och Johanne Hildebrandt såg det som självklart att Saga var den som skulle avsluta trilogin.

Saga är Iduns dotter och lever i Alfheim där missnöjet pyr. Vanernas olika folk bråkar om allt och lite till och Saga är den som ska skipa rättvisa.

Freja och Tor har blivit gamla men deras kärlek är lika stark som alltid och de följer varandra ända in i döden.

Ännu en del

Trots att Sagan om Valhalla omskrivits som en trilogi har det nu utkommit en fjärde del, Sigrid, som löst knyter an till de föregående delarna. Den ligger på mitt sängbord nu och väntar på att bli läst. Är den lika bra som de andra delarna så kan ingen vara gladare än jag!

Valhall

Av: Madsen, Peter Tipsat av: Jon-Isac Svanefjord

Följ med till asagudarnas galna värld i första delen av Peter Madsens samlade verk, och frossa i stora mängder av extramaterial.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Åza Sjöstam den 30 maj 2015