Rich Boy
En roman som sträcker sig över tre generationer. Om nedärvd brist på kärlek som blir förödande för kvinnor i en värld som premierar män.
Rich boy följer två kvinnors kamp i en samhällsordning som kväver deras kärlek och stympar deras existens. Världen tillhör männen, i synnerhet de rika männen.
Berättelse genom decennier
Den vackra Gully gifter sig rikt 1942, men när hennes make dör blir hon utlämnad åt sig själv. Ensam med fyra barn försöker hon hålla sig flytande. Då finns det inte kärlek så det räcker. Den yngsta dottern Marianne får klara sig själv bäst hon kan. Det går inte så bra.
När sedan Marianne blir vuxen och träffar Kaj i 1960-talets Stockholm har hon väldigt svårt att se sitt eget värde, trots att hon är en högpresterande person. Hon blir en nickedocka i Kajs händer. Efter en tragedi förlorar hon sig själv ytterligare, liksom sin förmåga att ge kärlek till dottern Annika.
Annika växer i sin tur upp i frånvaron av sina föräldrar. Hennes ensamhet och skeva känsloliv präglar hennes tillvaro. När en lång relation tar slut står hon naken och hudlös, utan förmåga att ta ut en ny riktning.
Släpper inte taget
Rich boy är en roman som är svår att lägga ifrån sig. Caroline Ringskog Ferrada-Nolis vardagsskildringar häftar sig fast och karaktärerna kliver ut från texten. Vissa scener är särskilt gripande men berättelsen är lika fängslande även när den gestaltar tillvarons mer triviala sidor. Styckena om Annikas uppväxt och vuxenblivande är, trots sitt mörker, verkligt njutbar läsning.
Boken har en psykologisk trovärdighet som skapar en förståelse för huvudpersonerna som jag saknat i andra klaustrofobiska, om än intressanta och välskrivna romaner, som Finna sig eller Egenmäktigt förfarande. Språket är lekfullt och precist. Med anakronismer, anglicismer och en skenbar obryddhet sätter författaren sin personliga prägel på texten.
Utanförskap i olika kontexter
Rich boy utforskar vad utanförskap och utsatthet kan göra med oss. I synnerhet de som aldrig lärt sig att de har rätt att finnas till för sin egen skull och vara nog i sig själva. Utanförskapet gestaltas i olika kontexter: att vara kvinna i männens värld, att vara urban i en landsort, att vara fattig bland de rika, att ha ett kulturellt kapital bland dem som saknar det och vice versa.
En läsvärd roman som särskilt rekommenderas till dig som gillar relationsromaner, generationsromaner eller brännande samtidsskildringar som bottnar i vår nära historia.