En dag
I min garderob ligger dagböcker från 25 års skrivande. Ibland tar jag fram dem och slår slumpvis i dem. Läser högt för mina vuxna barn ibland. Vad gjorde vi påsken 1989, 1997, 2003?
Ett liknande upplägg har denna underbara, gripande, stundtals sorgliga och samtidigt roliga roman av David Nicholls. Datumet är den 15 juli, på St Swithin´s day, och det handlar om Dexter och Emma.
Djup vänskap och verklig kärlek
Dexter och Emma, träffas efter universitetet. Året är 1988 och de ligger hemma hos Emma i hennes säng. Den här dagen blir avstampet, både i romanens början, dess cirkelrörelse bakåt i slutet av boken men framför allt i Dexters och Emmas minne.
Det är den 15 juli och livet ligger framför dem. Dexter är kaxig, snygg och har en ordentlig portion självförtroende. Emma är smart, distanserad, politiskt medveten men inte lika säker på sig själv. De är unga i ett Storbritannien som just gått med i EU, Thatcher är premiärminister och arbetslösheten hög.
Deras kärleksnatt övergår till en stark vänskap och deras vägar kommer att ibland följas parallellt, ibland korsas. Avstånd och återförening avlöser varandra och hur skör är egentligen tråden mellan djup vänskap och verklig kärlek? Inte för inte jämförs boken ofta i recensionerna med filmen När Harry mötte Sally.
Får läsaren att reflektera
Dexters och Emmas liv får vi följa fram till 2000-talets senare år. Hur blir våra liv? Vad påverkar oss i den ena eller andra riktningen? Vilka avgörande vägval gör vi själva? Detta är frågor som hela tiden dyker upp. Det går inte att läsa En dag utan att själv reflektera över sitt eget liv.
Dexter kommer att hamna i mediabranchen som vid 90-talet börjar suga åt sig allt mer spektakulära program, Emma kämpar på, jobbar extra, bor halvsunkigt och blir lärare. Men allt kommer att förändras medan åren går och det är oerhört spännande skrivet.
Även om varje kapitel avhandlar den 15 juli det året så görs utblickar både över året som gått och över omvärldens förändringar. Som en bakgrundskuliss följer vi världsutvecklingen med krig, teknisk utveckling och ett förändrat samhälle.
Jag kan inte berätta för mycket för att avslöja de överraskningar romanen rymmer men det är god litteratur ända till slutet. Hela tiden vill man ingripa i handlingen med utrop som: "Nej, gör inte detta!", "Jo, fullfölj nu för en gångs skull dina intentioner." Men precis som i det verkliga livet går det inte att säga STOPP. Som läsare får vi bara vackert åka med och göra våra egna livsval. Läs denna bok, gott folk!
PS. Boken går upp som film 2011 med Anne Hathaway och Jim Sturgess i huvudrollerna.