Den sista önskningen
Första delen i en kort fantasyserie om häxkarlen Geralt. Den rymmer både uråldriga teman och nutida influenser.
Fantasy är inget som lockar alla bokläsare. Vi går gärna och ser Sagan om ringen på bio och tittar på Game of thrones på tv, men när det kommer till att läsa böckerna är tröskeln högre. Fantasy är lite som hårdrock: det finns gott om trogna fans som aldrig sviker, men att nå ut till miljonpubliken är inte lätt.
Spårar upp mörkrets väsen
Det är synd, för det betyder att det är många som inte känner till
Andrzej Zapkowski! Han är en polsk fantasyförfattare som blivit mest känd för sina böcker om Geralt av Rivia. Geralt är en häxkarl, det vill säga en sorts prisjägare som får betalt för att spåra upp och döda monster, mylingar, drakar, mörksuggor och andra väsen som sprider skräck bland människorna.
"Sagan om häxkarlen" är inte så där plågsamt lång som fantasyserier kan vara, utan innehåller bara de två böckerna
Den sista önskningen
och
Ödets svärd. Andrzej Zapkowski har hämtat mycket inspiration från medeltida skrifter till sina beskrivningar av mörkrets varelser, och Geralt av Rivias värld är både uråldrig och fylld av paralleller till vår nutid.
Varning för svartkonst
Människor, alver och oknytt bekymrar sig över miljö-och klimatproblemen de ser omkring sig, även om de inte riktigt yttrar sig på de sätt vi känner igen. Det går inte heller att lita på att alla monster är onda och att alla sköna damer är goda. Bakom den vänaste fasad kan det finnas en avgrund.
Som tur är håller Geralt hårt i sin medaljong, som kan förvarna när det ligger svartkonst i luften. Men inga trollformler och magiska tecken i världen kan hindra honom från att för att bli förälskad i trollpackan Yennefer. Det blir en kärlekshistoria som det bokstavligen slår gnistor om!
Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.