Den högkänsliga människan
Blir världen för mycket ibland? Du är inte ensam om att vara högkänslig.
Stresstålig, utåtriktad, positiv och ständigt på språng. Vi vet alla hur vi människor förväntas bete oss både privat och i arbetslivet. Jobba, studera, träna och så en stor härlig fest med alla vännerna kring ett långbord – då har vi lyckats i andras ögon.
Olika personligheter
Glädjande nog verkar det också finnas en motreaktion till detta sociala tryck. Röster som menar att det faktiskt är så att människor har olika personlighet. Att vara utåtriktad och expansiv är inte något som alla klarar av, det kanske inte ens är något som mänskligheten behöver mer av.
Elaine Arons bok om den högkänsliga människan har funnits ganska länge på engelska men har nu översatts till svenska. Att vara högkänslig är inte en diagnos eller ett funktionshinder, utan ett personlighetsdrag.
Ungefär tjugo procent av alla människor beräknas vara högkänsliga, det vill säga ha en förhöjd förmåga att ta in olika intryck. Han eller hon läser av sinnesstämningen hos personerna runt omkring sig, är bra på att koncentrera sig, bra på att lägga märke till små detaljer och kan uppleva både känslor, konst och musik extra starkt.
Svagheter kan bli styrkor
All den här extra förmågan att ta in intryck gör också att det är lätt att bli överbelastad och känslig för stress. Med rätt verktyg och självkännedom kan dock det som kan tas för svagheter bli styrkor. Det gäller att lära sig att sätta gränser och lägga in tid för återhämtning, och att hitta ”rätt” både i arbetsliv, vänskap och kärleksrelationer.
Elaine Aron, som själv är högkänslig, har länge forskat om detta personlighetsdrag och ger en lättläst och överskådlig introduktion till hela fenomenet. En bok om besläktat ämne är Susan Cains Tyst – de introvertas betydelse i ett samhälle där alla syns och hörs.
Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.