Vulkaniskt!
Plattrörelser, vulkaner, jordbävningar, eruption och erosion. Vår jord rör på sig och är en ständig skådeplats för både uppbyggnad och nedbrytning.
När vulkaner vilar bryr vi oss inte så mycket om dem. Överhuvudtaget tänker vi kanske inte på att jorden under oss faktiskt rör på sig eller att insidan av vår planet består av smält sten, magma.
Vulkaner med många offer
Att vi inte kan resa som vanligt med flygplan eftersom atmosfären är fylld av aska, är förstås ett i-landsproblem. Sverige ligger långt ifrån de områden där det finns aktiva vulkaner och normalt stör de oss inte i vår vardag. Island ligger däremot mitt på en plattspricka och har därför varit med om många vulkanutbrott. Det värsta var vulkanen Lakis utbrott 1783 som ledde till att många djur och människor dog av förgiftning och svält.Många andra platser i världen som ligger nära vulkaniskt aktiva områden har drabbats av katastrofer både i nutid och dåtid. Nevado del Ruiz är en gammal vulkan i Colombia som fick ett utbrott den 13 november 1985. Snö och is smälte och bildade en stor lerflod som bland annat begravde staden Armero. 23 000 människor dog i katastrofen.
Vulkanön Krakatau i Indonesien fick ett kraftig utbrott den 20 maj 1883. Ett askregn och en jättelik tsunami följde på utbrottet och mer än 36 000 människor fick sätta livet till. Som mest tros den ha varit 40 meter hög och vågen färdades sedan flera varv runt jorden.
Historiska vulkanutbrott
I augusti år 79 fick den italienska vulkanen Vesuvius ett utbrott. De närliggande städerna Pompeji och Herculaneum begravdes i flera meter aska och ungefär 3 000 människor dog. Med tiden glömdes städerna bort men återfanns långt senare och började grävas ut i mitten på 1700-talet.Vesuvius hade konserverat Pompeji och många av dess byggnader. Även många av offren hade lämnat spår i askan i form av hålrum som gick att gjuta av. På samma sätt som Pompeji har varit intressant för arkeologer som ett bevarat avtryck från en svunnen tid har vulkanutbrott skapat andra intressanta studieobjekt för forskare.
En gåtfull spindel
Även utbrottet på Krakatau seklet innan, gav människan tillfälle att studera hur liv sprids till nya platser. Nio månader efter Krakataus utbrott i Indonesien kom en expedition till platsen och hittade en liten spindel. Edward O. Wilson ägnar ett kapitel i sin Livets mångfald till att svara på hur det lilla djuret kommit dit.Det är lätt att mellan varven glömma att vi bor på en planet som lever och rör på sig. Naturen kan vara mycket våldsam och slå hårt mot oss människor så vi gör gott i att respektera den. Och om vi samtidigt försöker att lyssna till naturen runtomkring oss kan vi alldeles säkert lära oss en hel del.
Text: Anna Sahlén, Minabibliotek.se
Foto: Photos.com
Lär dig mer om plattrörelser och vulkaner på UR:s barnwebb. (Kräver Flash)