Semla, hetvägg, fastlagsbulle. Kärt bröd har många namn. Numera går det att hitta semlor på bagerierna redan vid jul, men det är fortfarande fettisdagen sex veckor före påsk som är semmeldagen.
Semla är det allra vanligaste namnet på bakverket som också kallas fastlagsbulle eller fettisdagsbulle. Det kommer ursprungligen från latinets simila och är ett gammalt ord för det slags vetebröd som semlor görs av. På finlandssvenska betyder semla fortfarande bulle eller fralla.
Föreberedelse för fastan
Enligt den katolska traditionen skulle det fastas i 40 dagar före påsk. Askonsdagen inledde fastan och under de tre dagarna som föregick den gällde det att fylla på reserverna.
Fettisdagen var sista chansen att äta ordentligt och då passade det förstås bra med en söt fylld vetebulle som kokats i mjölk. Fyllningen av vispgrädde och mandel är något som uppkommit under de senare seklen. Enligt Livsmedelsverket motsvarar fem semlor ungefär en vuxen persons dagsbehov av energi.
Namnet fettisdag kan härröra från den feta maten som åts under denna dag, det kan också vara en omskrivning för begreppet "vit tisdag" som kom sig av att fastan skulle förberedas genom ett intag av mjölk- och mjölmat, det vill säga mat baserad på vita råvaror.
Ture Sventon och hans "temlor"
Litteraturens mest kända semmelätare är förmodligen privatdetektiven Ture Sventon som äter sina "temlor" året runt. Han tycker att "ingenting är så uppfriskande när man har mycket att göra som en god, välgräddad fylld semla". Och eftersom konditori Rosa på Drottninggatan i Stockholm bakar semlor hela året "lagom bruna och med mycket grädde som pöser över åt alla håll" kan han enkelt få sitt lystmäte.
Semlor är med i alla böcker om Ture Sventon och spelar ibland rentav betydelsefulla roller. I Ture Sventon i öknen blir ett kylskåp fyllt med 300 av hans semlor fräckt stulet och i Ture Sventon privatdetektiv försvinner tolv semlor mystiskt ur hans "temmelburk" under ett uppdrag. Är det Ville Vessla som varit framme igen?
Att bygga ett pepparkakshus är för många en viktig del av julförberedelserna. Att tillsammans med barnen eller på egen hand kavla, skära ut bitar, grädda och montera ett mer eller mindre avancerat hus är stämningsskapande, roligt och lite av en utmaning.
Potatis, kåldolmar och kladdkaka. Alla har de sina egna dagar. I våra kalendrar har maten många temadagar, instiftade av historiska eller kommersiella orsaker.