Sean Penn – framför och bakom kameran
Få amerikanska skådespelare imponerar på mig så mycket som Sean Penn. Han ser ut att välja både sina roller och sina regiprojekt medvetet och är både en regissör och skådespelare med integritet.
Sean Penns engagemang i politik och i sin omvärld bidrar till att man inte avfärdar honom som ytterligare en Hollywoodskådis med siktet inställt på berömmelsens mer guldkantade sidor.
Att han anses som lite av filmens ”gossen Ruda” är det som möjligen stör bilden av en hyvens kille. Jag har läst ett antal intervjuer med Penn och det skrivs ofta om hans kedjerökande och bohemiska klädsel och rebelliska attityd, så någon diva av den mer glamorösa sorten verkar han inte vara.
Samhällsengagerad
Sean Penns föräldrar var även de skådespelare men också politiskt aktiva humanister på vänsterkanten och Seans far svartlistades under den tid då kommunistskräcken var som störst i USA. Föräldrarnas politiska aktivism är säkerligen en bidragande stor drivkraft i Sean Penns nutida samhällsengagemang.
Som exempel betalade Sean Penn 2003 en rundlig summa för utrymme i Washington Post för att där skriva ett
öppet brev till George W Bush
och protestera mot kriget i Irak. I samband med uttalandet reste han till Irak, både före och efter invasionen, och besökte personligen barnsjukhus bland annat i Bagdad. Han medverkade även i räddningsarbetet kring följderna av orkanen Katrina i New Orleans.
Familjeliv
Sean Penn är född 106441, gift med skådespelerskan
Robin Wright Penn
(även hon en väldigt bra skådespelerska som han spelade mot bland annat i She's so lovely) och de har två barn tillsammans. Tidigare, under 80-talet, var Penn under några år gift med
Madonna
i ett omtalat äktenskap. Ett förhållande han aldrig pratar offentligt om.
I en intervju berättar han om hur han som ung arg man ofta överreagerade. Utöver hans respekterade arbete framför och bakom kameran och hans politiska ställningstagande så är det enda skvaller man kan läsa om honom hans heta humör. En gång under 80-talet ledde det till fängelse i en månad för misshandel.
En av Penns goda vänner är enligt biografierna
Bruce Springsteen
vars låt Highway Patrolman ur albumet Nebraska var inspirationen till hans regidebut The Indian runner 1991. Den som är polare med Bruce får poäng hos mig som varit Springsteen-fan i 30 år.
Skådespelare och regissör
Jag har sett Sean Penn i flera stora rolltolkningar – ofta av outsiders och underdogs – vilket också verkar vara personligheter han fokuserar på i sina egna filmer som han själv regisserat (som
Indian runner
men även i
The Pledge (Löftet)
och hans senaste
Into the wild).
Just intensiteten i hans rolltolkningar är något jag fastnat för men han har också gjort udda roller som till exempel advokaten i
Carlito's way
– där han nästan är oigenkännlig.
Sean Penn har som skådespelare både stark inlevelse och stor utlevelse och hans rolltolkningar känns trovärdiga. Som regissör har han lyckats väl med att skildra människor på skuggsidan av samhället och hans miljöer är träffsäkra liksom hans val av skådespelare.
Into the wild, hans senaste film, är både gripande och vacker där naturens skönhet snarare än en skitig stadsmiljö bildar bakgrund till en sann historia om den sökande unge mannen Christopher McCandless öde.
Text:
Wiveca Uhlander, Umedalens bibliotek
Bilderna: Emile Hirsch och Sean Penn under inspelningen av Into the Wild och Sean Penn i Mystic River.
Av och om Sean Penn:
Sean Penn – his life and times
av
Richard Kelly
är en bok byggd på intervjuer och som ger en mångfacetterad bild av Sean Penn. Biografin innehåller kronologiskt gjorda intervjuer med anhöriga, vänner och kollegor.
Urval filmer i regi av Sean Penn
Indian runner (1991)
The crossing guard (1995)
Löftet (2001)
Into the wild (2007)
Indian runner (1991)
The crossing guard (1995)
Löftet (2001)
Into the wild (2007)
Skådespelaren Sean Penn
Carlito's way (1993)
Dead man walking (1995)
U turn (1998)
She's so lovely (1997)
Den tunna röda linjen (1998)
Vikten av vatten (2000)
Mystic river (2003)
Tolken (2005)
Carlito's way (1993)
Dead man walking (1995)
U turn (1998)
She's so lovely (1997)
Den tunna röda linjen (1998)
Vikten av vatten (2000)
Mystic river (2003)
Tolken (2005)
Milk (2008)