Vi möter Sara Bergmark Elfgren

Hon har haft två boksläpp under 2017. Nu skriver Sara Bergmark Elfgren på en pjäs, för ett tv-spel och håller på med andra serieboken om ranen Vei. Vi träffade författaren till Norra Latin och Cirkeln, som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg, när hon besökte Umeå.

Foto av Sara Bergmark Elfgren
Sara Bergmark Elfgren. Foto: Anna Sahlén

Sara Bergmark Elfgren är i Umeå för att vara med i Musikhjälpen. Tillsammans med illustratören Karl Johnsson, som hon skapar serieäventyret Vei med, arrangerar hon en tävling där vinnaren blir förevigad som seriefigur och pengarna som tävlingen drar in går till insamlingen "Barn är inte till salu".

I eftermiddag ska hon ta tåget hem till Stockholm men innan dess pratar vi om skrivande, serier, inspiration och inte minst om hennes senaste böcker Norra Latin och Vei - bok 1.  

Unga teaterdrömmar

Norra Latin, som kom ut i oktober 2017,  kretsar kring ett gäng elever som börjar första året på teaterlinjen på en legendarisk skola. Det är en relationsroman som bärs framåt av demoniska krafter, teaterdrömmar och olycklig kärlek. 

Egentligen hade Sara Bergmark Elfgren tänkt skriva en bokserie för en lite yngre målgrupp, men bestämde sig för att vänta med det. Det som sedan blev Norra Latin började i flera olika idéer, där en var att skriva om ett populärt teatergymnasium. 

Hon har plockat erfarenheter både från sig själv och sin omgivning. Hon var med i teatergrupper när hon var yngre och har de senaste åren träffat många unga skådespelare i jobbet. När hon skrev manus till Cirkeln satt hon ofta på ett produktionsbolag och det hände att hon assisterade rollsättaren Victoria Svanell vid castingen. 

– Ibland när jag prokrastinerade brukade jag hjälpa till att läsa mot unga skådespelare som kom och läste för olika roller. Jag kom att tänka på den åldern och lärde känna många av ungdomarna.

Skolan där alla vill gå

Bild av boken Norra Latin framför byggnaden Norra Latin
Norra Latin framför Norra Latin. Foto: Anna Sahlén.

Hon ville skriva om en elitistisk gymnasiemiljö och hur det skulle kunna vara att komma in på en drömutbildning och upptäcka att det inte är som man tänkt sig. 

– Det var en intressant premiss. Och så ville jag ha en skola där jag kunde ta mig friheter och bestämde mig för att återuppväcka Norra Latin.

Norra Latin är en gammal skolbyggnad på Norrmalm i Stockholm. Den invigdes 1880 och fungerade som skola ända till början av 1980-talet. Men i Sara Bergmark Elfgrens litterära värld finns skolan fortfarande kvar och dit kommer huvudpersonerna Clea och Tamar med sina skådespelardrömmar och helt olika förutsättningar. 

Det sociala spelet

–Jag ville ha med både inifrån- och utifrånperspektivet, med en som har miljön som vardag, som har vuxit upp bakom scenen på Dramaten och en som kommer in utifrån och ser alla hierakier och sociala koder. 

Sara Bergmark Elfgren har fått beröm för sin förmåga att skildra gymnasieåldern med precision. Det är ingen slump. Hon är lyhörd, ser sig omkring och gör sitt bästa för att skildra verkligheten som den ser ut för de som är unga idag. I sociala medier har hon kontakt med sina läsare och hon möter också många av dem i olika sammanhang. 

–Tamar och hennes kompisgäng är absolut inspirerad av alla de nördiga och queera ungdomar som jag träffat de senaste åren.

Att skriva på egen hand

Tidigare har Sara Bergmark Elfgren skrivit Cirkeln-trilogin tillsammans med Mats Strandberg och ligger också bakom thriller-podden De dödas röster. Hon har gjort en bilderbok tillsammans med Maria Fröhlich och skapar serier tillsammans med Karl Johnsson. Norra Latin är den första bok som hon har skrivit på egen hand och hon tycker att det har varit roligt.

– Jag gillar att skriva ensam, men det är lite jobbigare i början. När man skriver tillsammans med någon kan man få energi av varandra och man kommer snabbare in i berättelsen. I början har man så många valmöjligheter och det är lätt att vela fram och tillbaka. Sedan har jag ett jättebra upplägg med min redaktör och förläggare och med Mats [Strandberg] och en massa testläsare, så jag har inte känt mig så fasligt ensam, säger hon. 

– Men att skriva en bok är ju som att springa ett extremt maratonlopp. I öknen. Man måste nog vara lite knäpp för att göra det.

Hon beskriver det sista halvåret med Norra Latin som att hon inte hade något liv utöver det intensiva skrivandet och redigerandet.  

Flera nya projekt

Bild på Sara Bergmark Elfgren
Foto: Anna Sahlén

Norra Latin är första delen i en serie på fyra böcker. 

– Nästa bok, som jag inte vet när jag ska börja på, utspelar sig på en annan plats med andra huvudpersoner, men i samma värld. Förhoppningsvis kommer den 2019, men det beror på hur det går med vissa projekt som jag är inblandad i. 

Sara Bergmark Elfgren har mycket att göra och dessutom en brokig och imponerande meritlista från de senaste åren. Hon har jobbat med olika format och i olika konstellationer och vill helst fortsätta på samma sätt. 

– Jag vill bara fortsätta som jag gör nu och kunna leva på det. Jobba. Utveckla de samarbeten jag har, skriva ensam, skriva med nya personer. Det är spännande och man lär sig så mycket. Jag önskar att jag kunde klona mig så att jag kunde jobba mer, men det brukar ju aldrig sluta bra det där, säger hon och skrattar.

Vei - ett mytologiskt serieäventyr

Tidigare i år kom första seriealbumet av två om Vei, en ran som blir utvald som kämpe i asarnas och jättarnas gladiatorspel. Berättelsen tar avstamp i den nordiska mytologin och är en episk äventyrsberättelse. Nu håller Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson på med den andra delen. 

– Vi jobbar på ett väldigt speciellt sätt och planerar sidorna tillsammans, Karl skissar och sen går vi igenom det. Det är ett väldigt organiskt sätt att jobba på och det är väldigt väldigt roligt.

Samarbetet började med att hon läste ett seriemanus som Karl Johnsson hade skrivit, och sågade det. 

– Det är iallafall så Kalle brukar beskriva det, säger hon med ett skratt.

Efter att hon fungerat som bollplank fick hon frågan om hon ville vara med och skriva. 

Började om

Bild på omslaget till seriealbumet Vei.

Vei gick först som följetong i seriemagasinet Utopi, men sen bestämde sig Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson för att göra om allt från början.  

– Kalle tyckte att han hade blivit så mycket bättre på att teckna. Han hade precis gått över till digitalt tecknande när han började med serien och jag kände att jag hade börjat förstå ännu mer om serieberättande. 

Men det var ett stort steg som innebar att de båda lade ner mycket tid och energi i ett projekt som de inte visste utfallet av.

Tillåtande format

– Vi har jobbat extremt hårt och när man jobbar så hårt drömmer man såklart om att det ska leda till stor succé. Kalle och jag pratade mycket om det där, att det inte finns någon korrelation mellan nedlagt arbete och framgång. Men vi kom fram till att hur det än gick hade vi haft så ofantligt kul att det var värt det, och vi har alltid haft trogna läsare. Sedan är det ju väldigt roligt att det faktiskt har gått så pass bra, säger hon och berättar att Vei bland annat ska ges ut i USA.  

Sara Bergmark Elfgren är förtjust i hur seriemediet gör det möjligt att visuellt realisera storslagna idéer, sådant som skulle kosta enorma summor i film eller tv.

Hon säger att de plockar ohämmat från sina influenser och gärna stoppar in alla möjliga element de gillar.

"Skriv det du själv vill läsa"

Hennes inspiration kan komma från vilket håll som helst och behöver inte ha någon uppenbar koppling för någon annan än henne själv. Det kan vara helt slumpmässigt och handlar mest om att hon är lyhörd för när något intresserar henne.

– Lyssna på när dina tankar, associationer, när ditt intresse vaknar. Skriv det du själv vill läsa. 

Hon säger att det inte handlar om att tänka ut en idé.  

– Det finns inga originella ideer. Originaliteten kommer inte från idén utan från när man jobbar igenom den och om det påminner om saker man läst är det okej, särskilt när man är ung. Skriv ändå! Alla har idéer. Dina dagdrömmar är idéer.

Våra texter

  1. Norra Latin

    Tips Av: Bergmark Elfgren, Sara Tipsat av: Sara Johansson

    Deras ögon möts första dagen i gymnasiet. En av dem är omtyckt och bekväm i skolan medan den andra är en nykomling från norr. Båda lever för teater.

  2. Vei

    Tips Av: Bergmark Elfgren, Sara Tipsat av: Anna Sahlén

    Ett imponerande serieäventyr som tar avstamp i nordisk mytologi. Spännande, och beundransvärt gestaltat.

  3. Just nu har vi varandra

    Tips Av: Bergmark Elfgren, Sara Tipsat av: Eva Gustafsson, Brytiga böcker

    En filosofisk bok med serieinspirerade bilder som sätter igång tankar kring tid, liv och död.

  4. Cirkeln – svensk fantasy

    Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

    Det händer nervkittlande grejer i den lilla bruksorten Engelsfors. Det händer nästan lika spännande saker för de två författare som skrivit om Engelsfors. Mats Strandberg och Sara Bergmark-Elfgrens Cirkeln har sålts till flera länder och ska bli film.

  5. Cirkeln

    Tips Av: Strandberg, Mats Tipsat av: Anna Sahlén

    Det börjar hända underliga saker för några gymnasieelever i den lilla staden Engelsfors, en sömnig bruksstad någonstans i Mellansverige.

  6. Eld

    Tips Av: Strandberg, Mats Tipsat av: Anna Sahlén

    Nya faror dyker upp från flera håll i den spännande andra boken om gymnasiehäxorna i Engelsfors.

  7. Nyckeln

    Tips Av: Strandberg, Mats Tipsat av: Anna Sahlén

    Tredje och sista delen om häxorna i Engelsfors är en värdig avslutning på den magiska trilogin.

  8. Berättelser från Engelsfors

    Tips Tipsat av: Anna Sahlén

    Tillbakablickar, nutid och föraningar om vad som ska komma ryms i denna serieberättelse som utspelar sig före Nyckeln, den avslutande delen i Cirkeln-trilogin.

  9. Mats och Saras häxtips

    Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

    Författarna till Cirkeln, Eld och Nyckeln ger oss några tips på bra böcker och filmer med häxor i.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 30 december 2017