Så fungerar sökmotorer

De flesta har nog någon gång använt en söktjänst eller sökmotor på nätet. Den största är Google, men det finns andra och ingen ger exakt samma resultat som en annan. Lär dig mer om hur de vanligaste sökmotorerna fungerar och hur de kan vara så snabba.

En person som tittar i kikare på en båt på havet
När vi söker efter något på internet är det oftast en söktjänst, eller sökmotor, vi använder oss av. Att Google är den största idag råder det inga tvivel om. Uttrycket "googla" betyder idag för många "att söka på internet", oavsett vilken tjänst man egentligen använder.

Det finns dock många fler söktjänster. Även Bing, Yahoo, Yandex i Ryssland och Baidu i Kina, används mycket. Utöver dessa finns en uppsjö andra.

Ogreppbart mycket information

Att sökmotorer behövs råder det heller inga tvivel om. Det har sagts många gånger, men tål att upprepas: informationsmängden som finns tillgänglig ute på nätet är enorm. Så stor att den är näst intill omöjlig att greppa. Men just att få grepp om huvuddelen av denna informationsmängd är precis vad de flesta sökmotorer försöker göra. De samlar in länkar till webbplatser, undersidor och andra filer, som till exempel bilder och dokument, och gör dessa sökbara.

Det finns många olika typer av sökmotorer, varav vissa är specialiserade på att söka information inom specifika ämnesområden. Andra söker inom speciella kanaler, till exempel Google Blog Search som söker igenom bloggar. Men denna artikel behandlar i huvudsak de som används mest, de som har ambitionen att omfatta i princip hela webben, sådana som Google, Bing och Yahoo.

Så fungerar det

Den som gör en sökning med någon av de vanligare sökmotorerna kan lätt se hur fort det går att få fram ett resultat. Att sökmotorerna kan svara så snabbt, och oftast även ganska bra, beror till stor del på att dessa system är uppbyggda av tusentals datorer, men också på att de redan har alla svaren lagrade. De börjar inte

Tangentbord med tre w-tangenter "www"
söka runt på internet först när de fått vår fråga, utan söker istället igenom sina egna index. De kan liknas vid gigantiska kataloger, där de redan lagrat alla länkar till och information om sidorna.

För att fylla sina index använder de flesta sökmotorer något som kallas för en spindel, ibland även kallad sökrobot, bot eller crawler. Det är automatiserade program som hela tiden följer länkar på webben och analyserar de sidor och den information de hittar och sedan byggs ett index upp med denna information.

Resultatet filtreras

Utöver detta har de flesta sökmotorer sedan en avancerad logik för att räkna ut vilket resultat de ska visa upp. Här spelar en mängd olika saker in. Det eller de ord du använder i din sökning och hur väl de stämmer med den information som finns på de indexerade sidorna är såklart det viktigaste. Det spelar också roll hur intressant och viktig sökmotorn "tycker" att webbplatsen eller informationen är. Enkelt uttryckt handlar det om hur många som länkar till respektive sida och varifrån länkarna kommer.

Även saker som var du fysiskt befinner dig eller vad du har sökt på tidigare kan ha betydelse. Mer information om detta och framför allt om det fenomen som kallas "filterbubblan" finns i artikeln här till höger.

Allt går inte att hitta

Ung person som kastar pil mot en tavla Foto: photos.com
De vanligaste sökmotorerna indexerar däremot inte allt som finns där ute på nätet. De som inte vill att deras webbplats ska indexeras kan undvika detta. Dessutom når inte sökmotorerna in i den delen av nätet som kallas den "djupa webben". Detta kan du läsa mer om i en annan artikel här till höger.

Dessutom är de olika sökmotorernas system olika uppbyggda och fungerar på olika sätt, så samma söktermer generarar sällan exakt samma resultatlistor i olika sökmotorer. Det behöver dock inte betyda att den ena är mer exakt än den andra, utan snarare att de kan vara användbara på olika sätt.

En annan sak som kan vara bra att veta är att sökmotorernas index inte alltid är helt aktuella. Det krävs stor datorkraft för att söka av webben med spindlar, vilket innebär att det är dyrt. Detta medför att mer populära webbplatser med många besökare omindexeras oftare än andra.

Här kan du prova några olika sökmotorer

(Länkarna öppnas i ett nytt fönster)
Yahoo på svenska
Yandex på engelska Svenska Google
Svenska Bing
Sök strukturerat ämnesvis i världens största länkkatalog DMOZ (ett projekt som verkar ha tappat lite fart)
Sök i Google, Blekko, Bing och DMOZ samtidigt
Entireweb, en svensk sökmotor
Sök i över 1000 wikis samtidigt
Sök bland svenska bloggar

Text: Fredrik Ragnarsson, Minabibliotek.se
Foto: Photos.com

 

  1. Effektiv sökning på Internet

    Undertitel: från Alex till Wikipedia
    Av: Alvarado, Nadine
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2008
    Klassifikation: Datornätverk|Datanät, datakommunikation
    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  2. Informationssökning på Internet

    Av: Våge, Lars
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2003
    Klassifikation: Datornätverk|Datanät, datakommunikation
    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  3. Effektivare informationssökning på webben

    Undertitel: en handbok i konsten att söka information
    Av: Fransson, Jonas
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Datornätverk|Datanät, datakommunikation
    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  4. Källa: internet

    Undertitel: att bedöma information utifrån källkritiska principer
    Av: Thurén, Torsten
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2012
    Klassifikation: Datornätverk|Datanät, datakommunikation
    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  5. Sökmotoroptimering

    Undertitel: search engine optimization" : konsten att hamna högt i sökmotorer och få fler nöjda besökare : [lär dig förbättra din sökmotorplacering]
    Av: Johansson, Niklas
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2009
    Klassifikation: Datornätverk|Datanät, datakommunikation
    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  6. Myten om internet

    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2012
    Klassifikation: Informationsteknik (IT)
    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.

Lär dig hitta i den djupa webben

Skrivet av: Ingrid Magnusson

En vanlig sökning i någon av dagens stora sökmotorer missar en stor del av all information på internet. Resten finns i den djupa webben, också kallad internets vallgravar.

Internet filtreras för att passa dig

Skrivet av: Fredrik Ragnarsson

Information på internet personanpassas allt mer och mycket av det du idag hittar via sökmotorer och den reklam du ser styrs av ditt tidigare beteende. Lär dig mer om begreppet filterbubblan i vår artikel.

Duck duck go

Tipsat av: Anders Ohlsson

Den som letar efter en sökmotor som inte samlar på sig information om dig, eller skickar den vidare till andra, kan testa Duck duck go. En sökmotor som vill spräcka filterbubblan.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Fredrik Ragnarsson den 20 maj 2013