Så fungerar sökmotorer
De flesta har nog någon gång använt en söktjänst eller sökmotor på nätet. Den största är Google, men det finns andra och ingen ger exakt samma resultat som en annan. Lär dig mer om hur de vanligaste sökmotorerna fungerar och hur de kan vara så snabba.
Det finns dock många fler söktjänster. Även Bing, Yahoo, Yandex i Ryssland och Baidu i Kina, används mycket. Utöver dessa finns en uppsjö andra.
Ogreppbart mycket information
Att sökmotorer behövs råder det heller inga tvivel om. Det har sagts många gånger, men tål att upprepas: informationsmängden som finns tillgänglig ute på nätet är enorm. Så stor att den är näst intill omöjlig att greppa. Men just att få grepp om huvuddelen av denna informationsmängd är precis vad de flesta sökmotorer försöker göra. De samlar in länkar till webbplatser, undersidor och andra filer, som till exempel bilder och dokument, och gör dessa sökbara.
Det finns många olika typer av sökmotorer, varav vissa är specialiserade på att söka information inom specifika ämnesområden. Andra söker inom speciella kanaler, till exempel Google Blog Search som söker igenom bloggar. Men denna artikel behandlar i huvudsak de som används mest, de som har ambitionen att omfatta i princip hela webben, sådana som Google, Bing och Yahoo.
Så fungerar det
Den som gör en sökning med någon av de vanligare sökmotorerna kan lätt se hur fort det går att få fram ett resultat. Att sökmotorerna kan svara så snabbt, och oftast även ganska bra, beror till stor del på att dessa system är uppbyggda av tusentals datorer, men också på att de redan har alla svaren lagrade. De börjar inte
För att fylla sina index använder de flesta sökmotorer något som kallas för en spindel, ibland även kallad sökrobot, bot eller crawler. Det är automatiserade program som hela tiden följer länkar på webben och analyserar de sidor och den information de hittar och sedan byggs ett index upp med denna information.
Resultatet filtreras
Utöver detta har de flesta sökmotorer sedan en avancerad logik för att räkna ut vilket resultat de ska visa upp. Här spelar en mängd olika saker in. Det eller de ord du använder i din sökning och hur väl de stämmer med den information som finns på de indexerade sidorna är såklart det viktigaste. Det spelar också roll hur intressant och viktig sökmotorn "tycker" att webbplatsen eller informationen är. Enkelt uttryckt handlar det om hur många som länkar till respektive sida och varifrån länkarna kommer.
Även saker som var du fysiskt befinner dig eller vad du har sökt på tidigare kan ha betydelse. Mer information om detta och framför allt om det fenomen som kallas "filterbubblan" finns i artikeln här till höger.
Allt går inte att hitta
Dessutom är de olika sökmotorernas system olika uppbyggda och fungerar på olika sätt, så samma söktermer generarar sällan exakt samma resultatlistor i olika sökmotorer. Det behöver dock inte betyda att den ena är mer exakt än den andra, utan snarare att de kan vara användbara på olika sätt.
En annan sak som kan vara bra att veta är att sökmotorernas index inte alltid är helt aktuella. Det krävs stor datorkraft för att söka av webben med spindlar, vilket innebär att det är dyrt. Detta medför att mer populära webbplatser med många besökare omindexeras oftare än andra.
Här kan du prova några olika sökmotorer
(Länkarna öppnas i ett nytt fönster)
Yahoo på svenska
Yandex på engelska
Svenska Google
Svenska Bing
Sök strukturerat ämnesvis i världens största länkkatalog DMOZ (ett projekt som verkar ha tappat lite fart)
Sök i Google, Blekko, Bing och DMOZ samtidigt
Entireweb, en svensk sökmotor
Sök i över 1000 wikis samtidigt
Sök bland svenska bloggar
Text: Fredrik Ragnarsson, Minabibliotek.se
Foto: Photos.com