Godis, påsk och historia
Godis har en lång historia och är otroligt populärt i Sverige under påsken. Under påsk är det många av oss som har som tradition att ge bort påskägg med godis i. Vår krönikör dyker här ner lite djupare i godispåsen.
Under påsken ökar försäljningen av godis rejält i Sverige, även om julen är den helg då vi äter mest godis under året. På påskafton hör det till traditionen att ge bort påskägg fyllda med godis. Det är en tradition vi lånade in till Sverige på 1800-talet från Tyskland. Ägget som vi stoppar godiset i, är en gammal symbol för liv som passar våren.
Människan har alltid firat högtider och fester med sötsaker. I forntidens Egypten åts sötsaker i form av kakor sötade med dadlar och honung. Även i antikens Kina, Mellanöstern, Grekland och Rom användes honung för att söta och konservera. Socker användes först i Nya Guinea och kom till Europa via Indien och Kina.
I Sverige fick vi vänta till 1800-talets senare hälft innan raffinerat socker tillverkades i sådan mängd att det räckte till att framställa karameller som vanligt folk hade råd att köpa. Till en början var det apotekare som blandade karameller med olika smaksättningar. Så småningom började även andra ge sig på att koka karamellsmet. En känd karamellkokerska var Amalia Eriksson som 1859 började sälja polkagrisar till Grännaborna.
Vårt belöningscentrum i hjärnan reagerar snabbt och positivt på de kolhydrater som finns i godiset. Godis kan ge belöning till alla våra sinnen. En godisbit inte bara smakar sött och doftar gott, ibland är den lika vacker som ett litet konstverk att titta på.
Vad vi tycker smakar gott är högst personligt, liksom hur vi känslomässigt förhåller oss till godis. Oavsett om vi har någon allergi, följer någon särskild diet eller försöker äta så hållbart som möjligt vill vi alla unna oss något gott.
Som tur är finns det många kokböcker för både glutenallergiker, LCHF:are och veganer. Åtminstone i slutet av dessa böcker ägnas några sidor åt hur du kan göra egna sötsaker. Så, ifall du inte är nöjd med det utbud som finns att köpa, är det bara att koka ihop något eget att lägga i påskägget. Överraska någon med en hemlagad påskpresent och önska glad påsk!
Läs mer i källorna till texten:
Påskfirandet förr och idag, SO-rummet
"Sötsugna svenskar gör påsken till julafton för godisjättar", artikel ur Sydsvenskan 28 mars 2018
"Påskägget – fyllt med både godis och religiös symbolik", artikel ur Sydsvenskan 11 april 2017
Nostalgiboken om godis och glass av A. Triberg.
Agribusiness Handbook: Sugar beet white sugar