Olle Eksell – reklamkonstnär

Hans yviga illustrationer förmedlar glädje och lekfullhet. Olle Eksell var en förgrundsfigur för svensk formgivning som lät sin entusiasm prägla sina skapelser.

Bild på ett bokomslag i serien Världsdeckaren
Det finns personer som format de svenska hemmen med sin design och vars produkter har stått sig genom decennier. Stig Lindberg, Lisa Larson och Josef Frank är tre av dem. En annan person värd att uppmärksamma är Olle Eksell.


Ögonen på kakaoförpackningen

Olle Eksell var en formgivare som skapade vardagsdesign som synts såväl i konsthallar som i bokhyllor och skafferier. Det mest kända ur hans formgivning är kanske den grafiska profilen till Mazettis kakao. Fortfarande används Olle Eksells stilrena skapelse från 1950-talet på omslagspapper och paket.

Olle Eksell föddes 1918 och visste redan tidigt vad han ville göra när han blev stor. Han började som frilansare direkt efter skoltiden och jobbade på några annonsbyråer. 1946 tog han sig iväg till en designskola i Los Angeles. Det resulterade i många nya impulser och bland annat en utställning på Nationalmuseum tillsammans med åtta amerikanska reklamgrafiker.

Grafisk design fick ett påtagligt genombrott på 1950-talet över hela världen
Bild av Fazers ögoncacao
när det blev uppenbart att det gick att tjäna pengar på den. Olle Eksell var tidigt med på tåget.


Fantasi och respektlöshet

Under sin över 60 år långa karriär skapade Olle Eksell många lekfulla och nydanande verk. Han blev också en respekterad talesperson för grafisk formgivning och reklam och åtnjöt ett internationellt anseende.

Han har även gjort en rad bokomslag. Bland annat till Georges Simenons Maigret-deckare, Claes Krantzs reseböcker och böcker av Red Top, Claes Bergel och P G Wodehouse.

På baksidestexten till sin bok Typiska arbeten utgiven 1999 efterlyser Olle Eksell höjdpunkter, fantasi, galenskap och respektlöshet i dagens reklam. Alla de orden kan i olika skepnader återfinnas i hans små och stora verk.
Olle Eksells bokomslag till 1984
 
Genom hela livet, tills han dog 2007, höll han fast vid det analoga skapandet. I dag då datorn är ett oumbärligt verktyg vid grafisk formgivning upplevs hans bilder kanske som extra organiska.

Fyra sidor av Olle Eksell

Olle Eksell gav sammanlagt ut fyra böcker, som visar på flera sidor av samma människa. Böckerna kompletterar varandra samtidigt som de spretar åt olika håll. De genomsyras av hans personlighet och bildar tillsammans en helhet. Fram träder en hjärtlig och entusiastisk reklamkonstnär som var mycket kunnig inom sitt gebit.

Boken Design = ekonomi kom för första gången ut 1964. Den erbjuder grundläggande läsning om vad design är och kan innefatta och hur viktig den är för ekonomisk framgång och har fortsatt att vara aktuell i flera decennier.

I Formulerat publicerades Olle Eksells material Corporate design programs för första gången på svenska och kompletterades av texter om stilskolan Bauhaus, om affischer och några artiklar som Olle Eksell skrev åt Aftonbladet.

Skaparglädje som lyser igenom

Omslaget till boken Mina ögonblick
Mina ögonblick är en mer personlig skildring av Olle Eksells liv. Den bjuder på små anekdoter från privat- och yrkesliv i text och bild. Det finns rikligt med illustrationer som skapats som gåvor, teckningar från resor och miljöer han levt i. Han tyckte om att resa och han och hustrun Ruthel brukade åka till södra Europa i januari varje år för att möta våren.

Oftast är det varma skildringar av omgivningen som han delar med sig av. Han skriver om människor han mött och som haft inflytande på honom, både i Sverige och utomlands. Liksom hans illustrationer från 1950- och 1960-talet ofta är just varma så är de korta minnesbilder han återger fyllda av det slags tidsmarkörer som lämnar en känsla av en sympatisk tid i Sverige.

Typiska arbeten är precis som titeln berättar en samling exempel på Olle Eksells affischer, annonser, förpackingar, symboler, bokomslag, etiketter, frimärken, reklambilder, bilderböcker, layout, typografi, tyger och så en samling refuserade förslag. De flesta av bilderna andas skaparglädje som till och med når betraktaren.

Text: Anna Sahlén, Minabibliotek.se

  1. Typiska arbeten

    Av: Eksell, Olle
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2000
    Klassifikation: Konsthistoria
    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  2. Mina ögonblick

    Undertitel: [självbiografiska anteckningar i ord och bild]
    Av: Eksell, Olle
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1999
    Klassifikation: Konsthistoria
    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  3. Formulerat

    Av: Eksell, Olle
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1999
    Klassifikation: Företagsekonomi
    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  4. Design = ekonomi

    Av: Eksell, Olle
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1999
    Klassifikation: Konsthantverk
    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.



Vill göra sin röst hörd

Skrivet av: Robert Jansson

Kurt Salomonson började skriva redan under tonåren. Med 80-årsdagen passerad är det fortfarande samma kraft som driver honom: att göra sin röst hörd.

Stieg Trenter och folkhemsdeckaren

Skrivet av: Anna Sahlén

Stieg Trenter satte ära i att komma på de mest fantasifulla mordmetoderna till sina deckare. Med målande beskrivningar av sin tid lyckades han även fånga ett nu svunnet Sverige.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 18 augusti 2011