Mängder av fria e-böcker
E-böcker behöver inte kosta någonting alls, varken för dig eller biblioteket. Här får du tips på några sajter där du kan botanisera bland klassiker och andra fria verk.
Men e-böckerna står fortfarande för en väldigt liten del av bibliotekens budget, och vi på biblioteken i Umeåregionen tycker att den som lånar ska få välja den form man vill på boken. Pappersböcker kostar ju faktiskt också.
Glöm inte gratisböckerna
Däremot är det inte alla e-böcker som kostar. Det finns massor med e-böcker och en hel del e-ljudböcker som inte kostar en krona, varken för dig eller för ditt bibliotek. Det är både äldre böcker, där copyrighten har gått ut, och sådana som författarna själva väljer att lägga ut för gratis nedladdning. Eftersom de är helt fria och inte bara till låns är det dessutom mindre krångel med tekniken.
Några webbplatser att söka på
Mer än 1 000 klassiker på svenska och de andra nordiska språken, som du kan läsa direkt i webbläsaren, hittar du på Projekt Runeberg. August Strindberg, Selma Lagerlöf, Hjalmar Bergman, Fredrika Bremer – visst kan det vara något?
På engelska och andra språk
På Projekt Gutenberg kan man ladda ner böckerna i många olika format för olika plattformar, även epub som är lämpligast för läsplatta, surfplatta eller mobil. Man kan även läsa böckerna direkt i webbläsaren. Här finns många språk representerade, även svenska. Flest titlar är det på engelska, men den som vill läsa på till exempel franska, tyska eller finska har också en hel del att välja på.
På Feedbooks finns både klassiker och många nyskrivna böcker för gratis nedladdning. Böckerna under rubrikerna Public domain och Original books är fria att läsa, och kräver inte heller någon inloggning för att ladda ner. Det mesta är på engelska, men också franska, tyska, ryska och spanska titlar finns. Böckerna är i epub-format.
Lyssna också
Vill du hellre lyssna finns det också några alternativ. En av de större platserna heter Librivox. Här är det frivilliga som läst in icke copyrightskyddade titlar från till exempel Projekt Gutenberg. De flesta är på engelska, men det finns många andra språk representerade, till och med svenska.
Text: Annika Winning, Minabibliotek.se
Foto: Photos.com och skärmbild från Project Gutenberg