Babytecken är ett sätt att hjälpa små barn i den tidiga språkutvecklingen. Du pratar som vanligt med barnet och lägger helt enkelt bara till ett tecken.
Babytecken är tecken som används till en baby eller ett litet barn. Tecknen som används kommer från det svenska teckenspråket och du tecknar det väsentligaste ordet i en mening. Detta gör att barnet både får höra och se ordet.
Motoriken kommer före talförmågan
Att förstärka talet på det här sättet gör att barnet lättare förstår vad som är det viktigaste i det som sägs. Det gäller alltså att fortsätta prata samtidigt som du tecknar, det ena utesluter inte det andra.
Det kan kräva lite tålamod att lära sitt barn tecken, men det är inte svårt. Tecken stimulerar barns språkinlärning och främjar barnets utveckling. Barn till föräldrar som använder teckenspråk kommer igång tidigare med sitt språk än vad barn till talande föräldrar gör.
Barns förståelse av språk och deras motorik utvecklas snabbare än deras talförmåga. Det är svårt att prata – det gäller att hålla koll på en mängd muskler som bland annat styr andning, läppar och tunga. Det är därför lättare för ett litet barn att styra sina händer än att ha koll på en mängd muskler samtidigt.
Pekfingret – en milstolpe
Vanligtvis börjar barn mellan nio och tio månaders ålder visa intresse av att göra sig hörd. En viktig milstolpe i barns tidigaste språkutveckling är pekgesten, och den brukar komma i den åldern.
Pekfingret används till att begära, kommentera och berätta med. Barnet kan även börja babbla och använda ljud och ansiktsuttryck för att få uppmärksamhet.
I min familj började vi med tecknen för "mer" och "dricka" i samband med måltiderna. Från början visade dottern inget intresse – hon pekade och skrek och visade på så sätt vad hon ville. Men det är ju inte alltid lätt att veta exakt vad barnet pekar på och efter ett par veckor tog hon handen till munnen och sörplade – hon ville dricka!
Enkla tecken att börja med
Det är bra att börja med ett fåtal tecken, som "äta", "dricka", "sova", "mer" och att använda dessa ofta. Det tar olika lång tid för barn innan de börjar använda sig av tecknen, men det man som förälder kan göra om man har möjlighet är att i alla fall erbjuda tecken som ett alternativ.
Att barn kan vilja ha något väldigt mycket blev tydligt när jag höll i dottern och vi gick förbi diskbänken där det låg kvar en bit melon sen lunchen. Ivrigt och i snabb takt och med mycket ljudeffekter tecknade hon "äta". Då blev jag varm i mamma-hjärtat och hon fick såklart en bit melon!
Äta – sätt fingertopparna mot läpparna Dricka – forma handen som om den håller i ett glas och förd en mot läpparna Sova – luta huvudet i ena handen Mer – för handen uppåt med handflatan vänd nedåt Bok – lägg handflatorna mot varandra och öppna dem som en bok
I Umeåregionen får alla nyfödda barn en bok: De små barnens bok, en antologi sammanställd av Siv Widerberg. Den innehåller korta berättelser, rim och ramsor, sagor och fina bilder att titta länge på – tillsammans.