Han har bestigit "världens sju toppar"
Att inte ge upp var den tändande gnistan. Nu har han bestigit de högsta höjderna i varje världsdel. Möt upptäcktsresanden Johan Ernst Nilson.
Johan Ernst Nilson
Ålder:
39 år.
Familj:
Mamma, pappa, bror.
Bor:
Stockholm.
Yrke:
Upptäcktsresande.
Tycker om:
Att resa.
Tycker inte om:
Oärlighet.
Beskriv dig själv med tre ord:
Nyfiken, spontan och envis.
Mindre känt intresse:
Pianist.
Förebilder:
Amundsen, Nansen, Hillary och Armstrong.
Aktuell med:
Seven summits – the photo book.
Johan Ernst Nilson var 24 år gammal när han slog vad med en kompis om att han dagen efter skulle cykla till Afrika. Han hade varken cykel, tält eller något vidare bra betyg i idrott. Men envishet, kreativitet och kompisarnas skepsis var utmärkta drivkrafter. Det tog honom 52 dagar att nå sitt mål.
Sedan dess har expeditionerna avlöst varandra och nu kommer boken om hans hittills största projekt, Seven summits.
Alla kontinenter
Boken innehåller texter och bilder från ett flerårigt, spektakulärt projekt: Johan har bestigit högsta toppen på jordens samtliga sju kontinenter: Kilimanjaro i Afrika, Mount Elbrus i Europa, Aconcagua i Sydamerika, Mount McKinley i Nordamerika, Carstensz pyramid i Oceanien, Mount Vinson i Antarktis och Mount Everest i Asien.
– Under mina föreläsningar kommer ofta frågor som "varför gör du det här? Varför tar du risker?". Jag skapade boken för att visa svaret. Boken visar på 320 sidor det vackra under äventyret. Varför man tar risken.
Johan Ernst Nilson är i dag en av världens mest välrenommerade upptäcktsresande med över 25 expeditioner bakom sig i 100 olika länder. Han är invald i både The explorers club och Travellers club samt har medverkat på polarforskningsexpeditioner till Antarktis och den magnetiska nordpolen.
Reser in i sig själv
Han har under åren genomfört flera olika typer av expeditioner. Utöver Seven summits har han åkt kajak till Afrika, flygande gummibåt genom Europa, vandrat till fots genom Alaska, åkt jetski över Atlanten och färdats genom Nordvästpassagen. Johan Ernst Nilson berättar att alla resor har haft sin egen charm.
– Varje resa är också en väg in i mig själv, säger han.
Har du ångrat ditt yrkesval någon gång?
– Aldrig en sekund!
Miljöengagemanget är viktigt. Johan Ernst Nilson samarbetar bara med partners som har en genomtänkt miljöpolicy och tvekar inte att avsluta kontakterna med företag som inte lever upp till hans krav.
– Jag vill berätta om den fantastiska jorden som vi alla har ett gemensamt ansvar för, säger han. Det är de små valen i vardagen som kommer att göra de stora förändringarna globalt.
Planering och lärdomar
En expedition kan kosta allt från 20 000 till flera miljoner kronor, och förutom av sponsorer finansieras de genom föreläsningar, böcker och filmer.
Mycket tid läggs på planering. Johan Ernst Nilsson går hellre igenom problem i teorin i stället för att behöva göra det under expeditionen.
Vad har du lärt dig av dina resor?
– Sätter man upp svåra mål är belöningen stor när man lyckas. "Ju högre ett berg är desto svårare är det att klättra upp, men desto vackrare blir då utsikten!"
Har du varit riktigt rädd någon gång?
– Ja, jag var rädd när det föll sten en meter från mitt huvud på Everest.
Nämn någon plats du upplevt som särskilt minnesvärd?
– Antarktis!
I slutet av april 2009 ger sig Johan Ernst Nilson iväg på nästa resa. Han då tänker korsa Grönland på skidor och beräknar avsluta färden den 21 juni. Just den dagen är speciell för grönlänningarna, för exakt 30 år sedan (1979) fick de då sitt lokala självstyre.
Avslutningsvis några bokfrågor
Vad gillar du själv att läsa?
– Jag läser mycket psykologi, filosofi och reseböcker. Sven Hedins böcker är bra, men även Amundsen och Nansens reseberättelser.
Kan du nämna en bok som du blivit starkt berörd av?
– Obamas nya bok
Min far hade en dröm.
Vad använder du som bokmärke?
– Ett bönesnöre från Tibet.
En bok du inte skulle rekommendera?
– Inte direkt. Alla böcker betyder väl något för någon.