Höst och dags för vårlökar
För att vårlökarna ska kunna titta upp när snön smälter till våren, så behöver de komma i jorden innan den fryser. Det är med andra ord på hösten som det är dags att planera och plantera sina knölar och lökar.
Våren, då varje liten lök som ger sig tillkänna efter en oändligt lång vinter och får en att känna hopp inför framtiden där den lyser upp den bruna och tillsynes livlösa jorden.
Orsakade ekonomisk kris
Tulpaner känner väl alla till och kanske också den fantastiska historien om hur tulpanen kom till Europa på 1500-talet. Kanske känner du även till att den på 1600-talet orsakade dåtidens börskrasch. Läs mer om tulpanens historia i korthet i länken här nedanför.
Vad ska man då satsa på av alla vårblommande lökar och knölar? Som alltid finns en mängd böcker på biblioteket för den som vill få inspiration eller förkovra sig i något ämne.
Om skötsel och placering
En allomfattande bok, som sträcker sig från Allium till Zigadenus, är Lena Månssons Lökar & knölar från 2000. Den utkom även i en ny upplaga 2011. Här finns omfattande beskrivningar om härstamning, höjd, blomningstid, härdighet, jord, läge, planteringstid, skötsel och förökning. Hon beskriver också hur man kan använda lökarna i olika trädgårdsmiljöer.
Den helt nya och omfattande Stora tulpanboken av Susanna Rosén innehåller allt man kan tänkas vilja veta om både vilda och odlade tulpaner. Där får man bland annat veta att
Några blommande favoriter
Några personliga favoriter bland alla knöl- och lökväxter är balkansippan Anemone blanda, bägarkrokusen och dess krokussläktingar, hundtandsliljan Erythronium och pärlhyacint. Den vilda tulpanen Tulipa tarda, även kallad flocktulpan, är också en stor favorit och det är den som syns på fotot här längst upp.
Text och foto:
Sonja Andersson, Umeå stadsbibliotek
Läs mer om tulpanens historia på Tulpanguiden.se (Länken öppnat i ett nytt fönster)