Gå med i en bokcirkel
Det finns många aktiva bokcirklar runtom i Umeåregionen. Här får du veta hur du kan gå med i en bokcirkel. Du får också tips på hur du kan gå tillväga om du vill starta en egen bokcirkel.
För den som har svårt att lämna hemmet kan det vara aktuellt att gå med i en bokcirkel på nätet istället. Här hittar du våra aktuella bokcirklar just nu.
Hjälp att starta en egen bokcirkel
Visste du att biblioteket kan hjälpa dig att starta en bokcirkel? Personalen på ditt bibliotek kan till exempel ge dig tips på bra läsning, och det går ofta bra att använda biblioteket som lokal för träffarna.
Biblioteken erbjuder även bokcirkelkassar för utlån. De innehåller oftast åtta exemplar av samma bok, en författarpresentation, en handledning och en skrivbok där ni kan skriva ner era tankar och åsikter. Studieförbunden kan också vara behjälpliga med både handledning och pengar till bokinköp.
Hur hittar jag deltagare till min bokcirkel?
Du kan höra dig för i kompisgäng eller med jobbkollegor, eller sätta upp lappar på ditt bibliotek. Ett lagom antal kan vara mellan fem och åtta deltagare. Kommunicera med varandra via ett forum som alla har tillgång till, till exempel e-post eller Facebook.
Vad ska vi läsa?
En del cirklar väljer att låna bibliotekets bokcirkelkassar, men det finns många andra alternativ. Pockets är till exempel billiga i inköp, medan ljudböcker kan vara bra för dem som har lite tid att läsa tryckta böcker. Novellsamlingar kan ge en bredare inblick i ett författarskap. En del cirklar fastnar för konceptet "bok och film" där deltagarna först läser boken och sedan ser filmatiseringen. En tumregel är att låta deltagarna turas om att välja bok.
Vad ska vi prata om i cirkeln?
För att fördjupa läsupplevelsen bör samtalet kretsa främst kring den valda boken för tillfället. Ett sätt att hålla sig på rätt spår kan vara att följa ett antal frågor där deltagarna turas om att berätta sina tankar och åsikter. Frågorna kan beröra handling, karaktärer, tid och plats, berättaren, stämning, samt bokens stil och framställning. Fördela tiden så att alla får komma till tals.