Fyrar – lysande enslingar i litteraturen

Som ett stort allseende öga, tryggt blinkande, lockande och magiskt, lyste den, Holmögadds fyr, tvärs över havet där jag stod på vår udde i Holmsund under min barndoms mörka kvällar.

Fyr vid Lake Michigan i solnedgång
Under en isande vinterkväll fick jag på 1960-talet erfara vad ett grund utan fyr kan orsaka. Fartyget Sinergasia gick under med man och allt på Lövö Nygrund utanför samma udde – den natten utsatt för en rasande vinterstorm. En kväll jag aldrig glömmer. Det var några dagar efter Lucia 1966. En kamp i mörker när ljusbärerskor just vandrat genom våra hem som små fyrar.
 
Det är inte svårt att förstå att fyren är en stark symbol för oss människor, i konsten och litteraturen. En solitär. Stark står den på sin ensliga plats i utkanten av det fasta landet och utstår vädrets makter. Den är en ljusbärare och vägledare, en utpost mot det oändliga och farliga, vilda och oberäkneliga, en räddare av liv men också hemlig med sina linser och speglar.
 
I de romaner där fyrar och fyrplatser ingår är den en tacksam symbol för en handling som vill visa på motsatser som upplysning mot det vilda, mörker mot ljus, den ensammes kamp mot naturkrafterna. Den kan också lätt tolkas som en religiös symbol.
 
Fyrar har fascinerat mig länge och när jag en sommar läste John Ajvide Lindqvists fantastiska och gripande roman Människohamn, om det fiktiva Domarö i Roslagen, där mörka krafter driver sitt spel med öborna, insåg jag hur många bra böcker jag hade läst om fyrar.
 
Människohamn
Upptakten i Människohamn är ett barn som försvinner vid en vinterutflykt på en fyrplats, men boken handlar också om djupaste sorg, om ljusaste hopp och om ett hav som ruvar på många hemligheter. Bokens slut, även det utspelar sig vid fyren, är som taget ur ett grekiskt drama.
 
För mig är annars romanen Mot fyren en fyrberättelse som ledde mig in i Virginia Woolfs författarskap. Romanen handlar egentligen inte om själva fyren utan om den långa förberedelsen för utflykten till den fyr som med sitt ljus sveper in ön Skye. Mrs Ramsey sitter själv i sin stora familj som ett fyrtorn, iakttagande. I inre monologer får vi insikt de olika personernas tankar.
 
Den planerade utflykten i romanen blir av först många år senare, då är allt förändring och alla kan nu inte vara med i den resa mot fyren som äntligen blir av. Mot fyren är en liten roman med stora djup, inte något för den som vill ha det lättsmälta, då den kräver sin läsare.
 
En roman skriven långt senare är Fyrväktaren av Jeanette Winterson. Boken börjar dramatiskt när flickan Silvers mor bokstavligen blåser bort och Silver hamnar hos fyrväktaren Pew, en blind gammal historieberättare som lever i mörkret i den ljusspridande fyren.
 
Omslaget till Fyrväktaren av Jeanette Winterson
Men flickan Silver har även sin namne i kapten John Silver skriven av Robert Stevenson, vars närvaro gestaltas i romanen i den berättelse som vävs samman med Silvers livshistoria. Där finns även berättelsen om professor Dark och på sätt spinner hela boken kring ljus och mörker på olika plan och med olika betydelser.
 
Romanen anspelar även på gamla berättelser som de om Dr Jekyll och Mr Hyde och Tristan och Isolde. Silver tänker när hon hamnat i Pews fyrs mörka innandöme; "Det fanns två oceaner, en utanför fyren och en inom mig. Den inom mig hade inget band av ljus att leda mig."
 
Pew är en mästare på att berätta. Han berättar till exempel om mannen som kämpar för sitt liv i havet. Det som håller hoppet vid liv medan han simmar ensam i det upprörda havet är hans eget berättande om sitt liv och det som slutligen räddar honom är fyrens ljus som liksom ett rep drar honom mot räddningen. Så vävs Pews berättelser ihop med trådarna ljus och mörker till en berättelse om berättandets kraft – en pärla bland böcker.
 
Vem älskar inte Tove Janssons böcker om Muminfamiljen? Så mycket tänkvärt för stora och små, så mycket underfundigt filosofiskt och klokt dessa böcker innehåller. I Pappan och havet tar Muminpappan med sig hela familjen till ön med den släckta fyren för att arbeta som fyrväktare. Men där finns bara en tystlåten fiskare och en natur fjärran från den varma Mumindalen, och havet, som kan vara lynnigt och farligt.
 
Den här åttonde boken om Muminfamiljen är gåtfull och gäckande och har analyserats många gånger. Men mest skall man läsa böckerna med hjärtat mer än med huvudet. Då lägger sig all symbolik till rätta i var och en av oss på just för oss utvalda platser i vårt inre.
 
För unga läsare finns även en gammal goding som Hammerheads fyr av Colin Thiele. En bok som även med fördel kan läsas av äldre. Här befinner vi oss på den sydaustraliska kusten och får följa flickan Tessas utveckling och vänskap med den gamle Axel Jorgensen.
 
Kall hud
Men boken handlar också om det som vi ser idag – alla släckta fyrar som har ersatts av ny teknik. Människorna i Snapper Bay vill behålla den gamla fyren som stått i över 100 år, men nu är det bestämt att fyren skall sprängas. En gripande och lågmäld skildring om människorna kring en fyr.
 
Andra skönlitterära böcker om fyrar är Kall hud av Albert Sanches Piñol – en läskig och spännande bok om en fyrväktare i Sydatlanten som barrikaderat sig på sin fyr. På nätterna tar sig hotfulla varelser upp på ön. Men det är en bok som också handlar om kolonisation och vår rädsla för det primitiva. Den har jämförts med Joseph Conrads Mörkrets hjärta. En välskriven skräcksaga.
 
I P. D. James bok som kort och gott heter Fyren är brottsplatsen en ö. I byn Combe vid Cornwalls kust hittas en dag en människa hängd i fyren och detta blir upptakten till ett fall för polisintendent Adam Dalgliesh.
 

En gammal klassiker från tidigt 1960-tal är också Fyrskeppet av Sigfried Lenz som handlar om Kapten Freytag som en morgon tar ombord tre män som hittas drivande på havet. Detta blir inledningen till några dramatiska dygn.

Om ovanstående och många andra skönlitterära böcker om fyrar kan ni läsa i Fyrar i litteraturen – texter samlade av Britt Dahlström och Per Rydén.

Det finns flera fantastiska och vackra faktaböcker om fyrar. Där man kan lära sig om fyrmodeller som Heidenstamfyrar, kassunfyrar och vippfyrar. Fyrbyggare och konstruktörer som Robert Stevenson, som nämns i Jeanette Wintersons bok, och vår egen Gustaf Dahlén. Arkitekturen är spännande när det gäller fyrar – allt från kolossen på Faros i Alexandria som en gång var ett av de sju underverken till fyrar av trä, sten, betong och stål.
 
Det ensliga och enahanda livet på en fyrplats genom tiderna skildras med tillhörande skrönor och berättelser ur det verkliga livet från skeppsbrott och smuggling, krig och otroliga människoöden men även historier om hemsökelser och spöken.
 
Den stora boken om fyrar
I Svenska fyrar av Magnus Rietz får vi följa med och besöka fyrar från Malören i norr till Nordkoster som är den västligaste. Här finns också våra egna farvattens fyrar som Holmögadd, Bergudden, Fjäderägg beskrivna.
 
En annan liten pärla är Fyrar och fyrfolk av Lars Malmquist och Ljus längs kusten av Anders Hedin som innehåller berättelser från tio svenska fyrplatser. Där får vi bland annat läsa om Holmögadds historia och skrönor som till exempel den om Ryss-Lasse under kriget 1809.
 
I Den stora boken om fyrar av Göran Cederberg får vi utblickar bland världens fyrar – kända fyrar som Cape Wrath, Robben Island, Pensacola och New Years Island i Eldslandet.
 
Fyrar omnämns och beskrivs i poesi och sångtexter av flera av våra kända författare. Evert Taube, vars far var fyrmästare på Vinga fyr, inspirerades hela livet av havet och Harry Martinsons dikt Fyrmästaren i diktsamlingen Spökskepp är bara några exempel. Själv minns jag proggbandet Contacts låt Fyrvaktarens dotter även om texten är halvt bortglömd.
 
Idag bildas sällskap runt hela jorden för bevarandet av våra fyrar. Fyrar räddas och tänds åter även om annan teknik är viktigare för nutidens sjöfart. Fyrar är idag vandrarhem och fågelstationer, meterologiska mätstationer och museum, militärbaser och förfallna rester av en epok i sjöfartens historia. Men betydelsen av ett ljus i mörkret har en djup innebörd för många av oss och fyren, släckt eller tänd, torde följa oss in i 2000-talet.
 
Text: Vicky Uhlander, Umedalens bibliotek
Foto: csterken/Bigstock
 
  1. Människohamn

    Av: Ajvide Lindqvist, John
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2008
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur

    Ute vid Domarö i Roslagens skärgård är Anders och Cecilia ute och vandrar på isen med sin sexåriga dotter Maja. Maja ser plötsligt något, skyndar bort och försvinner spårlöst. Ett par år senare återvänder Anders till ön, skild och nedsupen. Han börjar ana att det finns en ond kraft som har makt över öarna och människorna där.

    Finns som: Bok
    Genomsnittsbetyg 4,05 av 5, totalt 19 betyg satta.
    Genomsnittsbetyg 4,05 av 5, totalt 19 betyg satta.
    4,05 / 5
  2. Mot fyren

    Av: Woolf, Virginia
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1982
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur

    I centrum står familjen Ramsay. I den första delen befinner de sig i familjens sommarvilla på ön Skye. De planerar en utflykt till fyren, något som inte blir av. Den andra delen skildrar det tomma huset under första världskriget. I den tredje delen, tio år efter den första, genomförs turen till fyren.

    Finns som: Bok
    Genomsnittsbetyg 4 av 5, totalt 4 betyg satta.
    Genomsnittsbetyg 4 av 5, totalt 4 betyg satta.
    4 / 5
  3. Fyrväktaren

    Av: Winterson, Jeanette
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2006
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
    Finns som: Bok
    Genomsnittsbetyg 4,43 av 5, totalt 7 betyg satta.
    Genomsnittsbetyg 4,43 av 5, totalt 7 betyg satta.
    4,43 / 5
  4. Pappan och havet

    Av: Jansson, Tove
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1992
    Klassifikation: Finlandssvensk skönlitteratur

    Sjunde boken i serien om Muminfamiljen. Muminpappan för sin familj till Ön, en öde ö med en släckt fyr, och havet gör alla utom lilla My som förbytta. Enda räddningen är en storm, en bärgningsbragd och att fyren tänds. Utgavs första gången 1965. Annotation supplied by BTJ Sverige AB

    Finns som: Bok
    Genomsnittsbetyg 4,17 av 5, totalt 6 betyg satta.
    Genomsnittsbetyg 4,17 av 5, totalt 6 betyg satta.
    4,17 / 5
  5. Hammerheads fyr

    Av: Thiele, Colin
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1984
    Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  6. Kall hud

    Undertitel: roman
    Av: Sánchez Piñol, Albert
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2005
    Klassifikation: Spansk skönlitteratur

    Roman om krigets mekanismer. En ensam man sätts i land på en avlägsen ö. Den väderleksrapportör han ska ersätta är försvunnen, endast en galen fyrvaktare finns på ön. På natten anfalls ön av grodmänniskor och krig utbryter.

    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  7. Fyren

    Av: James, P. D
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2006
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur

    Kriminalroman med polisintendent Adam Dalgliesh. På Combe Island utanför Cornwalls kust hittas författaren Nathan Oliver hängd i fyren. Dalgliesh skickas dit tillsammans med inspektör Kate Miskin och nykomlingen i gruppen, Francis Benton-Smith. Ett nytt mord begås på ön - alltså är mördaren kvar.

    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  8. Fyrskeppet

    Av: Lenz, Siegfried
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1983
    Klassifikation: Tysk skönlitteratur
    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  9. Fyrar i litteraturen

    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1992
    Klassifikation: Medicin
    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  10. Svenska fyrar

    Av: Rietz, Magnus
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2001
    Klassifikation: Fartyg och sjöfart
    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  11. Fyrar och fyrfolk

    Undertitel: femtio år svensk fyrhistoria
    Av: Malmquist, Lars
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1994
    Klassifikation: Fartyg och sjöfart
    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  12. Ljus längs kusten

    Undertitel: berättelser från tio svenska fyrplatser
    Av: Hedin, Anders
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1988
    Klassifikation: Fartyg och sjöfart
    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  13. Den stora boken om fyrar

    Undertitel: sjöfartens historia, fyrens historia och tidiga utveckling, fyrteknik, fyrarnas arkitektur, livet på fyrplatserna, fyrar världen runt
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2000
    Klassifikation: Fartyg och sjöfart
    Finns som: Bok
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
    Inga betyg satta.
  1. Fyrväktaren

    Av: Winterson, Jeanette Tipsat av: Lars Eriksson

    Boken börjar med orden "Jag har ingen far. Min far kom från havet och försvann samma väg. Han var besättningsman på en fiskebåt som ankrade hos oss en natt när vågorna krossades som mörkt glas. Hans spruckna köl strandade honom tilräckligt länge för att han skulle hinna kasta ankar i min mor. Ett stim av bebisar kämpade om livet. Jag vann.".

  2. Pappan och havet

    Av: Jansson, Tove Tipsat av: Victoria Edman

    Muminfamiljen flyttar till en nästan öde ö mitt ute i havet och försöker trivas där.

  3. Kvinnan som var en fyr

    Av: Lärn, Viveca Tipsat av: Helen Forsberg

    Cecilia Ek är en kvinna i 50-årsåldern som bor ensam i sina föräldrars gamla hus. Det är inte så att hon har brist på beundrare eller ”manliga bekanta” men hon har alltid hållit en viss distans.

  4. Människohamn

    Av: Ajvide Lindqvist, John Tipsat av: Lars Karlsson

    Det är vinter i Stockholms skärgård. En flicka försvinner spårlöst under familjens promenad på isen.

  5. Stjärneborg

    Av: Coelho Ahndoril, Alexandra Tipsat av: Kristina Andersson

    En mycket bra debutroman om vetenskapsmannen Tycho Brahe. Handlingen utspelar sig på ön Ven, i sundet mellan Sverige och Danmark. Där sitter han som slottsherre, med allt vad det för med sig av makt och maktmissbruk.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander den 4 augusti 2008