En seriepionjär som skildrar mörker med värme
Serietecknaren Gunnar Lundkvist var tidig med att teckna alternativa serier i Sverige. Men det finns också andra verk att upptäcka.
Gunnar Lundkvist intresserade sig tidigt för undergroundserier och lyrik. Under 1970-talet gav han ut två diktsamlingar, Träden gråter och Världen intresserar mig inte. I den senare skildras ensamhet och stadens svärta, motiv som kommer att återkomma i hans konstnärsskap.
Klas Katt dyker upp
1979 kom hans första seriealbum Klas Katt i Hell City. Då var Gunnar Lundkvist 21 år, Det är ett ganska våldsamt och absurt album där flera av de karaktärer som blivit hans signum introduceras för läsarna, såsom Klas Katt och Olle Ångest. Innehållet hämtade inspiration ur amerikanska undergroundsserier av serieskapare som Robert Crumb, Steve Clay Wilson och Kim Deitch.
Klas Katt på nya äventyr kom ut 1987 och tog stilmässigt vid där det första albumet slutade. Att det blev så berodde på att Gunnar Lundkvist slutade att göra serier under en lång period. Efter det började hans seriealbum att långsamt byta skepnad och han har sedan dess tecknat på heltid.
Svärtan blir mer diskret
I samlingsalbumet Klas Katt dricker kaffe finns de sex album som han skapade mellan 1979 och 1992. Där blir det tydligt hur serierna går från ett explicit mörker till ett mer subtilt mörker och med ett alltmer avskalat uttryck. De våldsamma och bisarra inslagen mattas av men tematiken kring livsleda, ensamhet, arbetslöshet, kontakt med socialkontor och existentiell ångest består.
Även om mörkret finns kvar i Gunnar Lundkvists senare album, Klas Katt i Vilda Västern och Klas Katt blir deprimerad, och fortfarande skildrar hopplöshet och ångest både träffande och trovärdigt så genomsyras de också av empati. Men allt är mycket subtilt i ett konstnärskap som präglas av en skenbart enkel estetik, där varje detalj är betydelsebärande och omsorgsfullt gjord.
Fina och roliga bilderböcker
Medkänsla finns även i de bilderböcker som Gunnar Lundkvist skrev och tecknade tillsammans med sin före detta fru Anna Höglund. Sammanlagt finns det fyra bilderböcker om Igelkotten och Mullvaden, två udda figurer som är varandras motpoler. Fina och roliga berättelser om friktionen som uppstår mellan två mycket olika personligheter, som när den yviga Igelkotten vill överraskningsstäda hemma hos den ordningssamma Mullvaden som metodiskt samlar på tågbiljetter och gummisnoddar. Det är inkännande böcker som är underhållande läsning för både stora och små.
Serieskaparen och konstnären Nina Hemmingsson och Gunnar Lundkvist har brevväxlat i 15 år och 2016 kom boken Min kompis Gunnar, som består av hennes urval av hans brev. I dem skriver han om skapande, om ångest, om konst och kärlek och små glädjeämnen i tillvaron som skingrar det ibland kompakta existentiella mörkret. Det är inkännande, underhållande och trösterikt.