En hisnande existensiell berättelse
Snöbollen 2012 gick till Molly & Sus, av Klara Persson. Juryn föll för en strålande bilderboksberättelse över alla åldersgränser. Läs intervjun från 2013 med den glada bilderbokskonstnären.
Inte nog med att Molly & Sus under våren 2013 vann Snöbollen-priset som årets svenska bilderbok från 2012. I februari vann Klara Persson även årets debutantpris, Slangbellan. Senare samma år kom hennes andra bilderbok ut på Urax förlag. Minabibliotek intervjuade en pristagare med mycket på gång.
– Just vid den här tidpunkten måste det bli: bussåkande, mailskrivande, tomteblossglad.
Du arbetar som grafisk designer och illustratör, hur kom det sig att du gjorde bilderboken Molly & Sus?
– Jag har jobbat med flera bilderboksideer tidigare. Nu ville jag prova att ge ett sådant projekt mer tid än jag gjort förut, för att se vad som skulle kunna hända. Det kändes på gränsen till omöjligt, på gränsen till möjligt.
– Barnböcker innehåller många komponenter som jag tycker väldigt mycket om: texten, bilden, berättandet, bokformatet. Blandningen av det enkla och det komplexa och hur det korta formatet kan påminna om ett slags poesi. Samtidigt som det på något sätt måste vara lättillgängligt.
– Starten var en tydlig känsla som jag ville arbeta omkring: samhörigheten och separationen. Det var också viktigt att utgå från en situation som karaktärerna kunde handla ifrån. Jag ville hitta något allmänt och något specifikt och blanda det.
– Från början var berättelsen längre. Då fanns flickornas föräldrar Arthur och Anni också med. Deras största intresse var att fläta. De flätade band och Arthur flätade Annis hår. När de sedan fick barn så var det därför bebisarna föddes med sammanflätat hår. Men föräldrarna fick inte plats i den slutgiltiga versionen av berättelsen. Överhuvudtaget handlade arbetet mycket om att tänka på att hålla ihop helheten och inte hamna för långt bort från kärnan.
En av hedersgästerna i Bologna
Klara Persson är just nu student på masterprogrammet i design på Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet. I mars 2013 deltar hon tillsammans med 30 andra utvalda svenska bilderboksillustratörer på världens största barnboksmässa i italienska Bologna, där Sverige i år är hedersgäst.
– Bakgrunder är ju blandningar. Min är en mix av litteratursammanhang, designsammanhang, bildsammanhang. Jag tror att de områdena kan ge mycket till varandra och det känns väldigt spännande att försöka hitta gränsland mellan dem att jobba i.
Vad inspirerar dig i ditt arbete?
– Nu är min inspiration färgkombinationer, att lyssna på radiointervjuer och högläsning via telefon av en favoritperson som befinner sig någon annanstans.
På senare tid har det varit en del diskussioner om bilderböcker. Å ena sidan att de har blivit för snälla och tillrättalagda. Å andra sidan att de är stereotypa och exkluderande. Hur ser du på de här frågorna?
– Spontant associerar jag ordet "tillrättalagt" med något intetsägande och ganska ointressant. Men om "tillrättalagt" har betydelsen att något är genomtänkt för att ingen ska känna sig kränkt av till exempel en bild, då tycker jag att tillrättalagt är nödvändigt.
Du har gjort en bilderbok till som kommer under våren 2013, kan du berätta lite om den?
– Den nya boken heter Maximilian och Minimilian. Egentligen handlar den om att inte vilja vara den som tar mest ansvar och tar hand om, utan att vilja slippa ta ansvar och istället bli ompysslad. Den handlar också lite om att titta på saker i förstoringsglas och att inte få plats inuti en bok.
Juryns motivering
Snöbollen till årets svenska bilderbok delas ut för andra året i rad. Så här lyder juryns motivering:
Det är en hisnande existentiell berättelse, som med ett osvikligt barnperspektiv gestaltar den smärtsamma processen att träda ut ur parsymbiosen och våga bli egna individer, sär-skilda men tillsammans på en ny nivå.
Molly & Sus är också en stor estetisk upplevelse inte bara på grund av sin rika 'dubbelhetsmetaforik' utan också genom sin personligt genomförda grafiska form, där inte minst, även det utsökta pappersvalet, den spännande layouten och den fria handtextningen spelar på våra sinnen. En strålande bilderboksberättelse över alla åldersgränser."
Prisgala på Littfest
Klara Persson fick ta emot Snöbollen 2012 vid en Prisgala i samband med Littfest på Folkets Hus i Umeå. Hon deltog också i ett seminarium, där hon och Snöbollens juryordförande, Vicky Uhlander, samtalade om vinnarboken Molly & Sus. Längre ner på den här sidan kan du läsa mer om boken.
Text: Åsa Zetterström, Minabibliotek.se
Foto på Klara Persson: privat
Bilder ur Molly & Sus av Klara Persson
Läs mer om Klara Persson på hennes webbsida
(länk öppnas i nytt fönster)
Läs mer om Snöbollen
(länk öppnas i nytt fönster)
Läs mer om Slangbellan (länk öppnas i nytt fönster)
Snöbollens jury för 2013
Wiveca (Vicky) Uhlander: barnbibliotekarie och juryns ordförande
Eva Lindström: barnboksförfattare och illustratör
Eva Nordlinder: barnbibliotekskonsulent
Jockum Nordström: författare och konstnär
Nils Pennlert: kulturjournalist
Ulla Rhedin: barnboksforskare
Brita Täljedal: museiintendent