Den självbiografiske August Strindberg
I år är det hundra år sedan August Strindberg dog. Vi uppmärksammar Strindbergsåret 2012 med att erbjuda en läsguide till författarens självbiografiska verk.
Brev som litteratur
Den mångsidige författaren och dramatikern har också beskrivits som en manisk brevskrivare. Mer än 10 000 brev, som spänner över tidig barndom fram till slutet av hans liv, har bevarats och publicerats. De räknas som en egen litterär genre i hans enorma produktion.
Diktade sitt liv
August Strindberg använde sig flitigt av egna livserfarenheter i sitt skrivande. Enligt Strindbergssällskapet utformade författaren porträttet av sig själv genom brev och självbiografiska romaner. Det råder enighet bland forskare om att han diktade sitt liv och det är en anledning till att det i stort sett är omöjligt att uttömmande beskriva, sammanfatta, förklara och Strindbergs författarskap och person. Hans liv ter sig som ett konstverk.
Olof Lagercrantz hävdar i biografin August Strindberg att författaren iscensatt livssituationer för att få material till sitt skrivande och att den så kallade "infernokrisen" som låg till grund för boken Inferno var arrangerad.
Författaren själv tycks ha varit väl medveten om den vaga gränsdragningen:
"Det förefaller mig som om jag går i sömnen; som om dikt och lif blandats. Jag vet inte om Fadren är en dikt eller om mitt lif varit det; men det tyckes mig som om detta i ett gifvet snart stundande ögonblick skulle komma att gå upp för mig, och då ramlar jag ihop antingen i vansinne med samvetsqval eller i sjelfmord." Citatet kommer från ett brev till författaren Axel Lundegård, i november 1887.
Att läsa August Strindbergs självbiografiska romaner är trots allt en stark läsupplevelse och en väg att närma sig en av våra största författare och dramatiker. Ett flertal av hans verk finns nu som nyutgåvor och går att låna på
Läsguide
Tjänstekvinnans son- en själs utvecklingshistoria skrev August Strindberg när han var 37 år. Det är en självbiografisk utvecklingsroman och beskriver uppväxten och familjesituationen fram till studenttiden. Han föddes på Riddarholmen i Stockholm den 22 januari 1849 och var det tredje barnet av åtta i pappan Carl Oscars första äktenskap. Eleonora Ulrika Norling, författarens mor, var en enkel före detta värdshusflicka som arbetade som hushållerska och tjänstekvinna åt Carl Oscar innan deras giftemål. Därifrån kom bokens titel.
I Jäsningstiden får läsaren följa huvudpersonen Johan under studenttiden vid Uppsala universitet. Här skildras Johans vantrivsel och skepcism inför professorer, filosofiska skolor och inte minst samhället i stort.
I Röda rummet är en dokumentation av tankeprocessen kring boken Röda rummet. Här behandlas också de konstnärsbohemer som figurerar där. De tre verken ingår i samlingsvolymen Tjänstekvinnans son som skrevs 1886-87.
En dåres försvarstal är en av de stora psykologiska kärleksromanerna i svensk litteratur. Strindberg skrev den först på franska 1887-88 under en kris i äktenskapet med Siri von Essen. Det är en hatisk uppgörelse och romanen orsakade en stor skandal i Sverige innan den ens hade blivit översatt.
I romanerna Inferno och fortsättningen
Legender
skildras "infernokrisen". Det var en religiös och psykisk kris som författaren genomgick under åren 1894-1896 i Paris och Österrike under äktenskapet med Frida Uhl. August Strindberg påbörjade även en självbiografisk roman som han kallade "Klostret". Romanen som skildrade infernokrisens inledande fas blev aldrig publicerad utan omarbetades senare till novellen
Karantänmästarens andra berättelse.
Den i sin tur ingick i novellsamlingen
Fagervik och Skamsund.
Ockulta dagboken
som August Strindberg skrev mellan åren 1896-1908 berör också "infernokrisen". En stor del av innehållet
År 1903 skrev han sedan den finstämda berättelsen Ensam. Här skildrar författaren sig själv som en flanerande enstöring i sekelskiftets Stockholm. Han återkommer även här till äktenskapet med Harriet Bosse.
Taklagsöl från 1907 hör till de sista av Strindbergs noveller som publicerades. Berättelsen handlar om två makar som plågar varandra och är ytterligare en uppgörelse med Harriet Bosse.
Det finns mycket mer att hämta om du vill läsa om August Strindbergs liv i skönlitterära former. Glöm för all del inte heller den samling brev som Strindbergssällskapet har givit ut i sammanlagt 22 volymer.
Du kan också ladda ner ett flertal av August Strindbergs verk som e-bok i Litteraturbanken, (länken öppnas i nytt fönster.)
Text: Ingrid Magnusson, Minabibliotek.se