Att bli med barnbarn kan vara omtumlande, konfliktfyllt eller upplevas som ren och skär förälskelse – eller kanske allt detta på en gång?
Att bli mor- eller farföräldrar brukar - med all rätt - beskrivas som livets efterrätt. Det talas däremot sällan om problem som kan dyka upp i samband med barnbarnets ankomst, till exempel konflikter med barnbarnets föräldrar, svartsjuka, dåligt samvete och oro.
Äntligen har det kommit en bok som tar upp alla aspekter kring att få och ha barnbarn:
Barnbarnsboken. Den är heltäckande och underhållande med rubriker som till exempel ”I väntans tankar”, ”Barnbarn på besök”, ”Bo långt bort eller nära” och ”Vi är viktiga!”. Den innehåller både fakta, handfasta tips och personliga berättelser. Den väjer inte heller för det som är svårt och ger råd om vad man kan göra när man ser att ett barnbarn far illa. Boken är en riktig pärla som alla mor- och farföräldrar borde läsa!
Betydligt mer lättviktiga, men mycket underhållande är
Barns tankar om mormor och morfar, farmor och farfar
och
Att bli med barnbarn.
En yngre äldre generation
Som far- eller morförälder bör man förstås ta vara på tillfället att mysa med barnbarnen och läsa en bra bilderbok tillsammans. Vad passar då bättre än att läsa om barn och deras mormor, morfar, farmor eller farfar?!
Det finns många bilderböcker som visar att den äldre generationen inte är så gammal som den brukade vara. Barnböckerna fylls alltmer av sportiga, aktiva och yrkesarbetande mormödrar och farmödrar.
Morfäderna och farfäderna är å sin sida är kärleksfulla och deltar med glädje i barnens lek och andra bestyr.
Farföräldrarna tröttare
Det är intresseväckande att mormödrarna dominerar scenen i bilderböckernas värld, och att morfäderna kommer på andra plats. Det är tyvärr svårare att hitta böcker med farmödrar och farfäder.
Jag får också en känsla av att farföräldrarna generellt beskrivs som äldre och tröttare än morföräldrarna.
Här måste författarna tänka till. Nedan presenteras några böcker där relationen mellan mor- eller farföräldrar och barnbarnet är nära och varmt - böcker som visar hur viktigt det är för både unga och äldre att få ”ha varandra”.