Att leva med demens
Det kan ta lång tid att få en demensdiagnos. Sjukdomen kan ha många symtom och ännu fler orsaker. På biblioteken finns faktaböcker, skönlitteratur och självbiografier i ämnet.
Många upplever att informationen om demens är otillräcklig, andra att man får för mycket information. Oavsett hur förloppet går till och vilka reaktioner det medför, så förändras tillvaron markant.
Diagnos för flera symtom
Demens är ett samlingsnamn och en diagnos för en rad symtom som orsakas av hjärnskador. Det kan yttra sig på olika sätt beroende på vilka delar av hjärnan som drabbas. Vanligen försämras minnet och förmågan att planera och genomföra vardagliga sysslor. Språk, tidsuppfattning och orienteringsförmåga är också sådant som försämras. Även oro, nedstämdhet och förändrat beteende kan tillhöra sjukdomsbilden.
Ännu fler orsaker bakom
Hjärnskadorna som uppstår vid demens kan i sin tur kan bero på närmare 100 olika andra sjukdomar och sjukdomstillstånd. Den vanligaste demenssjukdomen i Sverige är Alzheimers sjukdom och den står för 60-70 procent av alla fall. Alzheimers gör att hjärnceller gradvis förtvinar och dör.
Symtomen kommer ofta smygande och efterhand försämras även kroppsliga funktioner. Det finns idag inget botemedel mot Alzheimers sjukdom men det finns symtomlindrande mediciner.
Tidiga tecken på demens kan vara svåra att upptäcka. De kan yttra sig i att man blir mer glömsk än tidigare, får problem att koncentrera sig och svårare att ta initiativ till olika saker.
Närminne och humör
Det vanligaste symtomet är att närminnet försämras. En person med demens kan ha svårt att minnas vad hen gjorde för några timmar sedan, ibland minuter tillbaka, men minns händelser längre tillbaka i tiden.
Även anhöriga kan behöva stöd
Demens utvecklas oftast långsamt och det kan ta flera år innan symtomen blir tydliga. Ju längre tid sjukdomen pågår, desto svårare får den demente att kommunicera, hitta i sin omgivning och klara praktiska vardagsbestyr. Anhöriga får ofta dra ett stort lass. Att själv drabbas eller ha en anhörig som gör det förändrar tillvaron totalt. Men det finns hjälp och stöd att få.
På Demensförbundets webbplats, där faktan i artikeln är hämtad, och på Demenscentrum.se finns hjälp och stöd att få. Här nedanför följer en lista på boktips med både fakta, skönlitteratur och självbiografier i ämnet.
Text:
Helen Forsberg, Robertsfors bibliotek
Foto: Photos.com