Att läsa och att läsa om
Att läsa om är något helt annat än att läsa en riktigt bra bok för första gången. Det skriver Kristina Viklund i sin krönika. Och tipsar om två favoritomläsningar.
Det är nästintill en febrig upplevelse
att läsa de där riktigt bra böckerna och att läsa om är närmast en nödvändighet för mig. Förälskelse må kunna uppstå vid första ögonkastet, men kärlek växer fram över tid. Det är en trygghet för mig att inte överraskas och för varje återbesök så hittar jag något nytt som jag inte tänkte på förra gången och jag behöver inte skynda för att hinna ifatt historien.
Den är fantastiskt fin, ibland hjärtskärande, oerhört enkel och uppfriskande fri från pretentioner. Under de där nätterna när sömnen uteblir är det Och likväl rör hon sig som jag plockar upp för att hitta ro i Annas och Johans förvirrade tonårsförälskelse.
Första gången jag läste den
gick jag själv i sjuan eller åttan och kunde känna igen mig i allt. Tio år senare får den mig att sentimentalt tänka tillbaka och minnas de där kalla vinterkvällarna då man vägrade ha mössa på sig för att inte se töntig ut och då den idealiska fredagskvällen bestod av att i små grupper lyckligt stå och frysa på Åhlénstrappan, i hopp om att bli tilltalad av någon snygg kille, gärna ”någon äldre”.
Den andra boken får mig
att vilja lära mig tjeckiska, för vilken upplevelse det måste vara att läsa
Milan Kundera
på originalspråk! Tills vidare läser jag helst på engelska då den översättningen känns mer levande än den svenska.
Jag tycker om hur han tar upp
det oangenäma med kroppen som själens förgängliga boning och hur fundamentala teman behandlas utan att boken blir svår eller otillgänglig. Och jag kan absolut inte sluta läsa när Thomas ständiga älskarinna Sabina tar emot honom iförd inte mycket mer än ett plommonstop. Det är dekadent, sensuellt, sorgligt och romantiskt samtidigt och hela tiden.
Första gången föll jag handlöst
för den omöjligt lyckliga men ändå konstanta kärlekshistorien mellan Thomas och Thereza, men andra gången och alla gånger därefter har jag nästan mer uppskattat hur Kundera kliver in i historien och inte räds för att ta den största platsen med sina filosofiska instick.
Det är även få författare som i sina böcker så rättframt avslöjar sina karaktärer som fantasifoster födda ur flyktiga ögonblick och som ändå får läsaren att känna för dem med sådan intensitet.
Jag har spenderat många timmar
med Kundera och ser fram mot många, många fler. Andra böcker som det är synd att bara besöka en gång är Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren, Middlesex av Jeffrey Eugenides, Johan Ajvide Lindqvists Människohamn och när jag väl tagit mig genom den till omfång och till innehåll imponerande Blonde av Joyce Carol Oates för första gången så ser jag fram mot en snar och fördjupad omläsning.
På återläsande!
Text:
Kristina Viklund, låntagare
Foto Charlotta Cederlöf:
Ann Ek
Foto Milan Kundera:
Aron Manheimer