Här är du:  Startsida » Tips & artiklar » Berättelser som sätter spår
Start för innehåll

Berättelser som sätter spår

En riktigt bra berättad bok kan bli som en film i huvudet. Maude Westerlund tipsar om några engelska ljudböcker för unga, med berättelser som lever kvar i minnet lång tid efteråt.

Outside beauty av Cynthia KadohataCynthia Kadohata är ett författarskap som jag lite av en slump råkat på. Min ambition att läsa några engelska böcker fick mig att börja botanisera bland ljudböckerna inne på Umeå stadsbiblioteks ungdomsavdelning, och där hittade jag en del pärlor.

Läsupplevelser med mersmak

En sådan var Kadohatas bok Outside beauty. Den läsupplevelsen gjorde att jag även lyssnade på hennes bok Weedflower och nu läser Kira-kira. Berättelserna har en stämning som tilltalar mig liksom det intressanta temat viktiga syskonrelationer, som finns med i alla tre böckerna. Att vara storasyster är ett alldeles speciellt ansvar, det inser jag verkligen nu!

Clay av David AlmondDavid Almond är en prisbelönt författare sedan tidigare, och nu i år har han fått HC Andersen-priset. För mig är det ytterst välförtjänta priser enbart utifrån de böcker jag tidigare läst på svenska. De märkvärdiga och oförglömliga berättelserna Han hette Skellig och Himla Ögon gav upphov till höga förväntningar, när jag gick vidare med de engelska titlarna Clay och Fire-eaters.

Det blev ingen besvikelse, tvärtom fick jag än en gång förundras över hans egenartade beskrivningar av magi i en realistisk prövande vardag. Det här är böcker som absolut borde översättas!

Text: Maude Westerlund, Umeå stadsbibliotek

Nyckelord: Romaner, Ungdomsböcker

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.
Inga kommentarer lämnade
Sökfilter
Sökparametrar

Gör din tunga mer engelsk

Läs mer om Gör din tunga mer engelsk .

Ibland är det lång väg mellan hjärna och mun – vi är många som känner oss ovana vid att prata på engelska. Prova ljudböcker på engelska!

En extra dimension

Läs mer om "Att lyssna ger en ytterligare dimension till texten.".

Att lyssna på en ljudbok ger en extra dimension till texten, tycker Susanne Berggren på Hörneforsbiblioteket. Och samtidigt som du lyssnar kan du passa på att göra andra saker. Praktiskt!

Ljudböcker är populära

Läs mer om Ljudböcker allt mer populära.

Att ljudböcker är en trend som kommit för att stanna håller nog de flesta med om. Men vad är det som gör ljudboken så populär?

Senast ändrad: 2013-12-18 | Minabibliotek | Kontakt